Дома Здравје Вообичаената состојка за готвење може да биде лоша за здравјето на цревата,...

Вообичаената состојка за готвење може да биде лоша за здравјето на цревата, велат нутриционистите

402
0

Вообичаената состојка за готвење може да биде лоша за здравјето на цревата, велат нутриционистите

Одржувањето на здравјето на цревата е важно за целокупната благосостојба, но проблемите како гасови и надуеност може да го нарушат секојдневниот живот. Иако многумина можеби не го знаат тоа, одредени состојки за готвење може да ги влошат овие симптоми, предизвикувајќи непријатност и варење.

Важно е да се грижиме за состојките што ги внесуваме во нашите тела, а изборот на алтернативи погодни за цревата може да помогне да се ублажат симптомите и да се промовира поздрав дигестивен систем. Нутриционистите Ренато Фернандес и Стив Теунисен издвоија една од најчестите и најпопуларните состојки што многумина ја користат во готвењето, а која често е виновник за овие дигестивни проблеми.

Која популарна состојка често предизвикува дигестивни проблеми?

Нутриционистите го издвоија лукот како еден од главните виновници кој негативно влијае на цревата. Иако е познат по своите многубројни здравствени придобивки и богат вкус, понекогаш може да придонесе за дигестивни непријатности, вклучувајќи гасови и надуеност, пишува SheFinds.

„Лукот е всушност чест виновник кога станува збор за предизвикување гасови, надуеност и нарушувања на здравјето на цревата. Тој спаѓа во категоријата на храна FODMAP, храна која слабо се апсорбира од гастроинтестиналниот тракт во крвотокот или воопшто не се апсорбира“, објаснува Фернандес. . Тој додава дека „поради нивната слаба апсорпција, овие намирници вовлекуваат вода во цревата и бактериите ферментираат, што доведува до акумулација на гасови во цревата“.

Тој ја објасни и причината зошто лукот може да има вакво влијание врз цревата. Фернандес објаснува дека лукот “е богат со фруктани, еден вид ферментирачки јаглени хидрати кои се наоѓаат и во храната како кромид, праз, млад кромид, пченица, ‘рж, инулин и корен од цикорија. Луѓето немаат ензим потребен за разградување на фруктаните, што значи тие не можат да се апсорбираат во тенкото црево, каде што се одвива најголемиот дел од апсорпцијата на хранливи материи“.

Нутриционистите издвоија одлична алтернатива доколку имате проблеми поради лукот

Ако лукот ви предизвикува варење, постојат неколку понежни алтернативи што можете да ги испробате. Според нутриционистите, ѓумбирот е одличен избор, познат по своите антивоспалителни и смирувачки својства за варење.

„Ѓумбирот е одлична природна алтернатива. Содржи соединенија како гинџерол кои помагаат да се релаксира цревниот тракт, да се намали надуеноста и да се промовира непречено движење на храната низ вашиот дигестивен систем. Ова не само што ја олеснува секоја непријатност, туку и ја подобрува апсорпцијата на хранливи материи“, заклучува Теунисен.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име