Ќофтиња – омилените закуски од мелено месо на сите во комбинација со рикота се одличен избор за ручек или вечера!
Тајната на неодоливиот вкус на овие ќофтиња е во рикотата, што им дава мекост и исполнетост на вкусот. За подготовка треба да одвоите само 20 минути за да ги подготвите вкусните топчиња . Може да ги послужите со пире од компири, тестенини, прилог од зеленчук или со различни сосови по ваш избор.
Изберете мелено месо за ќофтињата според вашиот сопствен вкус . Ако не сте љубител на свинско месо, мелено пилешко или телешко е одлична алтернатива.
Состојки:
450 гр мелено месо (свинско месо)
125 гр рикота
50 гр рендан пармезан
2 лажички сол
1 лажичка свежо мелен црн пипер
1 јајце
50 гр лебни трошки
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 220 степени .
Во голем сад измешајте ги сите состојки и измешајте ги нежно со рацете (ако смесата ја измешаме со рацете, состојките убаво ќе се соединат и ќе избегнеме создавање паштета).
Формулирајте ја смесата во 12 големи топчиња со приближно еднаква големина.
Оформените ќофтиња наредете ги на подмачкан плех.
Печете ги околу 15 минути или додека не добијат златно-кафеава боја . Послужете ги топли.
Добар апетит!