Срцето е еден од најважните витални делови на човечкото тело. За да ни биде здраво срцето, треба да внимаваме на исхраната.
Витамините се достапни во нашата секојдневна храна, но не сме сигурни кои витамини ги јадеме и какви се нивните ефекти врз нашето тело. Во следниот текст ќе наведеме неколку витамини кои се многу здрави за нашето срце, а кои треба да ги вклучите во исхраната.
Витаминот Б има единствен начин за спречување на срцеви заболувања. Витаминот Б содржи додатоци како фолна киселина, витамини Б6 и Б12 кои индиректно го намалуваат ризикот од срцев удар. Нашата крв има амино киселина наречена хомоцистеин, која го намалува протокот на крв низ крвните садови и предизвикува грутки во клетките.
Ова за возврат создава блокади во артериите и вените и резултира со срцев удар. Додатоците на витамин Б помагаат во намалување на нивото на хомоцистеин во крвта.
Витаминот Е има капацитет да го намали ризикот од срцеви заболувања до 40 проценти. Витаминот Е го има во спанаќот, јаткастите плодови, семките, биберот, маслиновото масло, пченката итн. Овој додаток делува како антиоксиданс и ја штити крвта од масните наслаги.
Ова го намалува лошиот холестерол и помага во одржување на добриот холестерол, со што се избегнува таложење на маснотии во артериите.
Покрај тоа, калциумот ( витамин Д ) и магнезиумот помагаат во одржување на здраво срце и ја регулираат работата на срцето. Коензимот Q10 (Ко Q10) помага во одржување на крвниот притисок и здравјето на срцето.
Омега-3 масните киселини се здрави за срцето. Рибите како лосос, скуша, сардина, туна и сл. го имаат овој богат додаток во себе. EPA и DHA го намалуваат ризикот од срцеви заболувања, а на пациентите со срцеви проблеми им се препорачува да го земаат овој здрав додаток.
Пациентите со високи триглицериди можат да консумираат и омега-3 масни киселини за да имаат здраво срце.
Конечно, покрај витамините и минералите, важна улога во одржувањето на здравото срце има и физичката активност . Качувањето по скали до канцеларија или стан, јога, медитација, вежби за дишење и слично може да го намали холестеролот и акумулацијата на маснотии во телото.