Сите љубители на здрава исхрана знаат колку е важен внесот на зеленчук за нашето здравје. За максимално да ја искористиме хранливата вредност на зеленчукот, често доаѓаме до дилемата дали зеленчукот подобро се консумира варен или сиров.
Точно е дека не постои општо правило за консумирање кое важи за сите видови зеленчук. Вистинскиот одговор е дека некои зеленчуци подобро се јадат сирови, а други варени. Факт е дека кога консумираме сирова храна, телото согорува повеќе калории. Од друга страна, готвењето зеленчук му помага на телото во процесот на варење.
Дали зеленчукот е подобро да се консумира сиров или варен, најмногу зависи од хранливата вредност на зеленчукот. Во некои случаи, термичката обработка на зеленчукот доведува до разградување на одредени витамини, додека од друга страна со нивното готвење се подобруваат нивните антиоксидантни вредности.
Истражувањата покажаа дека испарувањето или водата подобро ги зачувуваат антиоксидансите во зеленчукот како што се морковите или брокулите додека го намалуваат нивото на витамин Ц. Исто така, зеленчукот како домати, рукета, кељ, зелка и брокула најдобро се консумираат по претходно готвење.
Најздравиот начин за консумирање зеленчук како кромид, цвекло или пиперки е во сурова состојба . Порција од 50 g сирова пиперка му обезбедува на организмот 75% од дневните потреби за енергија и го зајакнува имунолошкиот систем. Покрај тоа, провитаминот А во комбинација со витаминот Ц во црвената пиперка го забавува стареењето на клетките и го спречува развојот на кардиоваскуларни болести.