Важен дел од кујната додека чистите, а не треба да…
Кога ја чистите кујната, лесно е да се занемари еден суштински уред кој исто така бара редовно внимание – фрижидерот.
Разбирливо е дека фрижидерот обично е полн со храна, што може да го отежне чистењето, па затоа често се фокусирате на работните површини, рерната и подот, пишува Mirror.co.uk. Сепак, многу експерти за кујна и чистење препорачуваат одредена временска рамка за чистење на овој апарат, што не само што ќе помогне да се одржи добро ниво на хигиена, туку и да се продолжи неговиот животен век.
Едно е сигурно – чистењето на фрижидерот не треба да биде само дел од пролетното чистење еднаш годишно. Можеби се прашувате колку често треба да го чистите фрижидерот и дали треба да ја чистите секоја фиока и преграда во него.
Оливија Јанг, научник за развој на производи во Astonish, изјави за Woman & Home (W&H) дека фрижидерот треба да се чисти најмалку еднаш месечно. „Иако ова е една од најчесто заборавените или намуртените задачи, би било идеално да се чисти фрижидерот барем еднаш месечно “, рече таа.
Причината за оваа зачестеност, вели тој, е да се спречи таложење на дамки и непријатни мириси, а со тоа да се осигура дека храната што ја складирате во неа е во хигиенска средина. Една од клучните работи при чистењето е честотата на користење на фрижидерот.
На пример, ако имате големо семејство, веројатно е дека фрижидерот ќе се користи почесто, што може да доведе до почесто излевање и слично. Во овој случај, можеби ќе треба да го чистите повеќе од еднаш месечно.
Редовното чистење може да ви помогне и да заштедите пари за замена на скапи апарати на долг рок. „Со вклучување на чистењето на фрижидерот во вашата месечна рутина, можете да го продолжите животниот век на вашиот апарат и да ја подобрите безбедноста на храната.