Бушава Ката е омилената торта на поранешна Југославија: Најдобар десерт за сите оние кои сакаат да се разгалуваат
Бушава Ката е стара торта направена од ронливо тесто што се јаде со шолја домашно кафе или какао.
Состојки за тестото:
400 гр брашно
1 прашок за пециво
1 ванилин шеќер
кора од 1 лимон
5 до 6 лажици гранулиран шеќер
4 жолчки
250 гр маргарин
Тестото поделете го на 2 дела, ставете ги во две посебни кесички и ставете ги во замрзнувач.
ФИЛ:
4 белки
4 лажици шеќер
3 лажици џем од сливи
100гр мелени ореви
100гр мелени бисквити
Подготовка: Изрендајте го тестото на дното и потоа додадете го мешаниот џем, бисквитите, белките, шеќерот и оревите (филот). Преклопете друг слој рендало тесто. Се пече во загреана рерна на 180с/25мин. Изладениот колач посипете го со шеќер во прав.