Дома Твој готвач Бушава Ката е омилената торта на поранешна Југославија: Најдобар десерт за сите...

Бушава Ката е омилената торта на поранешна Југославија: Најдобар десерт за сите оние кои сакаат да се разгалуваат

1501
0

Бушава Ката е омилената торта на поранешна Југославија: Најдобар десерт за сите оние кои сакаат да се разгалуваат

Бушава Ката е стара торта направена од ронливо тесто што се јаде со шолја домашно кафе или какао.

Состојки за тестото:

400 гр брашно

1 прашок за пециво

1 ванилин шеќер

кора од 1 лимон

5 до 6 лажици гранулиран шеќер

4 жолчки

250 гр маргарин

Тестото поделете го на 2 дела, ставете ги во две посебни кесички и ставете ги во замрзнувач.

ФИЛ:

4 белки

4 лажици шеќер

3 лажици џем од сливи

100гр мелени ореви

100гр мелени бисквити

Подготовка: Изрендајте го тестото на дното и потоа додадете го мешаниот џем, бисквитите, белките, шеќерот и оревите (филот). Преклопете друг слој рендало тесто. Се пече во загреана рерна на 180с/25мин. Изладениот колач посипете го со шеќер во прав.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име