Дома Здравје Бубрези: Пожелна и непожелна храна

Бубрези: Пожелна и непожелна храна

565
0

Бубрези: Пожелна и непожелна храна

Целерот, рен, даикон и ротквици се вистински „прочистувачи на крвта“ кои се пријателски настроени кон вашите бубрези. За здрави бубрези, исто така, ограничете го внесот на сол, преработено месо и засладени пијалоци и на тој начин го намалувате ризикот од камења во бубрезите.

Бубрезите се органи во форма на грав со големина на тупаница. Овие органи се софистицирани единици за обработка на широк спектар на супстанции, а нивната задача е да ја одржуваат крвта чиста со елиминирање на отпадните материи и водата преку урината. Функцијата на бубрезите е невообичаено важна бидејќи ако не успеат во својата задача, отпадните материи се акумулираат во крвта и можат да му наштетат на телото.

Низ бубрезите поминуваат и важни материи како електролити и минерали, а токму прецизниот мерен систем во нив одлучува колку натриум, калиум и фосфор ќе се задржат во телото, а колку ќе се излачуваат. Дополнителна важна функција на бубрезите е ослободувањето на три витални хормони, важни за синтеза на црвените крвни зрнца, регулирање на крвниот притисок и одржување на соодветно ниво на калциум во организмот. Како и со сè во животот, рамнотежата на сите супстанции е неопходна за оптимално здравје.

Здравите бубрези лесно можат да ја толерираат и најпроблематичната исхрана и можат да елиминираат големи количини на штетни материи. Меѓутоа, ако функцијата на бубрезите слабее, се јавуваат проблеми. Имено, тогаш бубрегот повеќе не може ефикасно да ги исфрли сите штетни материи кои се создаваат во нашиот организам, па затоа е неопходно да му се помогне во форма на адаптирана исхрана.

Нездрава храна

Иако секој човек е уникатна биохемиска индивидуа, постојат одредени хранливи материи на кои треба да се обрне внимание кога станува збор за бубрезите. Пред се, потребно е да се контролира внесувањето на протеини и фосфор во исхраната, но и да се внимава на натриумот и фосфорот. Паметно е да креирате план за исхрана во соработка со лекар или нутриционист, но и самите можете да воведете одредени промени во вашата исхрана.

Пред сè, ограничете ја количината на протеини во вашата исхрана, бидејќи тоа ќе ви помогне да ја намалите количината на отпадни производи. Колку протеини ви е дозволено да консумирате зависи од сериозноста на состојбата, но повремено избирајте храна од животинско потекло како месо, риба, јајца, млеко и млечни производи бидејќи тие ги обезбедуваат сите аминокиселини што му се потребни на телото.

Рамнотежата на калциум и фосфор во телото е важна за одржување на здрави коски и заби . Меѓутоа, ако бубрезите не работат правилно, фосфорот може да се акумулира во крвта и да предизвика „извлекување“ на калциум од коските. Дополнително, високото ниво на фосфор може да предизвика бројни проблеми, како што се болки во коските и мускулите и оштетување на срцето. Затоа, неопходно е да се ограничи внесувањето на храна богата со фосфор како месо, јаткасти плодови, семки, мешунки и сирење. Многу газирани пијалоци се богати и со фосфор, па затоа е неопходно да се заборави на нив.

Натриумот во исхраната најмногу доаѓа од солта. Ограничувањето на внесот на сол помага во контрола на крвниот притисок и го спречува задржувањето на течности во телото. Преработената и конзервираната храна исто така содржат поголеми количини на натриум, па затоа е важно да се прочитаат декларациите на производите. Некои минерални води исто така може да бидат богати со натриум, но ако натриумот се врзува за бикарбонати, тоа нема негативно влијание врз крвниот притисок. Напротив, минералните води богати со бикарбонати имаат докажано благотворно дејство на крвниот притисок.

Заболените бубрези не можат ефикасно да го отстранат калиумот, што доведува до негова прекумерна акумулација во крвта, а со тоа и до нарушување на срцевиот ритам. Бананите, портокалите, компирите и доматите се најдобри извори на калиум, но и други овошја и зеленчуци го содржат во поголеми или помали количини, па затоа е потребна претпазливост при изборот на менито.
Соодветниот внес на течности е важен дел од исхраната. За здрави бубрези не е проблем ако човек пие два до три литри вода дневно. Напротив, водата е многу неопходна за отстранување на токсините. Меѓутоа, спротивно на ситуацијата кај здравите луѓе, за намалената функција на бубрезите е потребно намалено и контролирано внесување течности и електролити.


Камења во бубрезите

Целер, рен, даикон, ротквици се зеленчук кој традиционално се опишува како „прочистувачи на крвта“, па затоа овие намирници се пријателски настроени за бубрезите. Брусницата и сокот од брусница заземаат високо место на листата пријатели на бубрезите бидејќи содржат супстанции кои ја закиселуваат урината и го отежнуваат опстанокот на бактериите. При изборот на сок од брусница изберете кој не е засладен, а најдобро е да го направите од свежи брусница. Екстрактот од корен од глуварче и чајот од бел слез помагаат при излачувањето на отпадните материи од бубрезите, а растението Ува урси од кое се подготвува традиционалниот увин чај е одличен диуретик и чистење на уринарниот тракт.

Исхрана против камења во бубрезите


Адекватната исхрана е првата линија на одбрана од камења во бубрезите. Така, најважната превентивна мерка е обилната хидратација , односно земањето повеќе од 2,5 литри течност дневно. Голема количина течност, имено, ја разредува урината, намалувајќи ја концентрацијата на опасните соединенија. Во комбинација со доволно течности, вегетаријанската исхрана е препознаена како најдобар начин за борба против камењата во бубрезите. Така, изобилството на овошје и зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови и млечни производи со малку маснотии, со истовремено ограничување на внесот на сол, преработено месо и засладени пијалоци, докажано го намалуваат ризикот од камења во бубрезите . Причината зошто е тоа така лежи во фактот што намалениот внес на животински протеини, исто така, го намалува излачувањето на калциум, оксалат и урична киселина, кои промовираат формирање на камења. Вегетаријанската исхрана обезбедува и поголеми количини на фитинска киселина, за која се верува дека го намалува формирањето на камења.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име