Брзо ви се расипуваат праските? Еве како да им го продолжите животот
Сочните праски се едно од омилените летни овошја на многу луѓе, а освен во свежи, може да се најдат и во десерти, но и во солени јадења, салати или дури и пици.
За жал, како и повеќето овошја и праски, имаат краток рок на траење, а поради нежната кожа лесно добиваат „модрици“. Затоа Real Simple открива неколку совети како да им го продолжите животниот век на праските и вистинското време да ги јадете.
Првиот чекор е да се утврди дали праските се зрели или не. Ако се тврди и не се особено миризливи, тие се уште не се зрели. Во тој случај, чувајте ги на собна температура неколку дена или додека не бидат убави и зрели. Знаците на зрела праска се мирис и мекост кога лесно ќе се притисне.
Зрелите праски најдобро е да ги јадете веднаш, но можете да ги чувате во фрижидер, што ќе го забави процесот на зреење и ќе ви купи малку време. Во секој случај, почекајте да ги измиете пред да ги јадете бидејќи кожата на праската има природен конзерванс кој помага во заштитата на овошјето.
Како да чувате сечкани праски?
Ако е можно, чувајте ги праските цели, бидејќи изложувањето на овошјето ќе го забрза процесот на зреење. Дополнително, ако правилно ги чувате исечените праски, тие можат да траат до четири дена во фрижидер. Прво попрскајте ги со сок од лимон или лимета за да не поруменат, а потоа ставете ги во покриен сад и ставете ги во фрижидер.