Некои ги сакаат сами, други со нив подготвуваат палачинки и колачи, а за други се додаток на вкусно смути. Ова чудесно овошје има многу придобивки за здравјето на луѓето, а до крајот на летото ќе биде достапно свежо на пазарите низ Хрватска.
Вистинските љубители на оваа суперхрана ќе бидат снабдени со поголеми количини и замрзнати за да можат да уживаат во оваа бобинка во текот на целата година.
Во 100 грама боровинки, енергетска вредност 54 ккал, има околу 84 г вода, 14,5 г јаглени хидрати, 0,75 г протеини и 0,33 г масти. Боровинките содржат и околу 2,4 г влакна и екстремно големи количини на витамин Ц. Боровинките се и добар извор на минерали бидејќи содржат големи количини на калиум, калциум и фосфор.
Боровинките со право ја носат ласкавата титула на суперхрана поради нивните лековити својства. Понекогаш се вели дека за лековитите својства на боровинките сведочи нивната сина боја, која ја должат на антиоксидантот антоцијанин.
Познато е дека храната богата со антиоксиданси го намалува ризикот од рак и ризикот од срцеви и кардиоваскуларни болести.
Боровинките ја стимулираат циркулацијата и проширувањето на крвните садови, можат да го заштитат мозокот од оксидативен стрес и да ја подобрат концентрацијата и обработката на информациите.
Витаминот Ц исто така има силно антиоксидативно дејство. Директно влијае на намалување на ризикот од рак на устата, грлото, желудникот, дебелото црево и белите дробови. Ги ублажува несаканите симптоми на настинка и астма.
Боровинките се и антибактериски и имаат моќ да го прочистат уринарниот тракт, но и моќ да ја зголемат неговата отпорност на инфекции. Некои веруваат дека, благодарение на антоцијаните, тие можат да помогнат во отстранувањето на бактериите на E. coli .
Освен што го подобрува видот, боровинките можат да ги спречат очните болести кои се јавуваат за време на стареењето.