Дома Твој готвач Банана леб: Неодолив десерт без адитиви и шеќер

Банана леб: Неодолив десерт без адитиви и шеќер

18
0

Банана леб: Неодолив десерт без адитиви и шеќер

Сè уште немам сретнато човек кој не сака банани, па затоа овој рецепт за леб од банана е нешто што ќе им се допадне на сите. Сè е подготвено за 60 минути и е одлична алтернатива за тортите купени во продавница полни со хемикалии и шеќер. Целото семејство сигурно ќе ужива во овој извонреден леб – колач.

Состојки:

225 гр брашно

125 гр путер

50 гр брашно од лешник или бадем

4 јајца

4 средни банани колку што е можно позрели

2 супени лажици сурово какао

1 лажичка цимет

1 лажица прашок за пециво

прстофат сол

засладувач по желба (јас ставив 4 лажици мед)

Подготовка:

Оставете го путерот надвор неколку часа да се растопи малку.

Во сад изматете четири јајца. Имате опција да ги испасирате бананите или накратко да ги ставите во блендер со путер и јајца (јас така направив).

Во друг сад измешајте ги сувите состојки и во него префрлете ги изблендираните банани, јајцата и путерот и сè убаво измешајте.

Префрлете ја смесата во калап обложен со хартија за печење и печете во загреана рерна на 180 степени околу 50 минути.

Проверете со чепкалка дали е целосно печено.

Почекајте малку да се излади пред да почнете да уживате во овој извонреден леб – колач.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име