Дома Здравје Бадемите се многу здрави, а еве како можете сите да ги вклучите...

Бадемите се многу здрави, а еве како можете сите да ги вклучите во вашите оброци

1091
0

Бадемите се електрани. Без разлика дали се консумира цели, сецкани, исечени или здробени и претворени во брашно или путер, овој вкусен орев навистина го заслужува својот статус на суперхрана. Еве шест придобивки од бадемите и едноставни начини како да ги вклучите во оброците, грицките и десертите.

Бадемите се богати со хранливи материи

Една унца бадеми, што е околу четвртина чаша или 23 цели бадеми, обезбедува дарежлива количина на здрави масти заедно со 6 грама растителни протеини, 4 грама влакна (13 проценти од дневниот минимум), половина од дневната цел за витамин Е и 20 проценти од дневната цел за магнезиум.

Витаминот Е, кој делува како антиоксиданс и ги штити клетките од оштетување што може да доведе до предвремено стареење и болести, исто така го поддржува имунитетот, го намалува воспалението, помага во проширување на крвните садови и е поврзан со заштита од невродегенеративни состојби, вклучително и Алцхајмерова болест.

Магнезиумот игра улога во здравјето на мозокот, расположението и квалитетот на сонот, како и во регулирањето на шеќерот и крвниот притисок, а целиот пакет на хранливи материи во бадемите помага во заштитата на густината на коските.

Тие се полни со антиоксиданси

Бадемите се витален извор на антиоксиданси, од кои повеќето се концентрирани во слојот на кожата. Едно истражување покажа дека кај мажите и жените кои консумирале 2,5 унци (околу 70 грама) бадеми дневно, нивото на биомаркерите во нивната крв се намалило за дури 27 отсто во текот на еден месец поради антиоксидативниот стрес.

Оксидативниот стрес е нерамнотежа помеѓу создавањето клеточни слободни радикали и способноста на телото да се спротивстави на нивните штетни ефекти. Според научниците, антиоксидансите во бадемите се одговорни за нивното заштитно дејство.

Бадемите можат да помогнат во здравјето на цревата

Утврдено е дека и суровите и печените бадеми делуваат како пробиотици кои им служат на корисни бактерии во цревата како храна. Во една неодамнешна студија, бадеми или Греам крекери беа по случаен избор поделени на учениците за ужина. По осум недели, истражувачите забележаа дека оние кои јаделе бадеми доживеале важни промени во составот на цревниот микробиом, вклучително и намалување на патогените бактерии и зголемување на разновидноста на бактерии поврзани со позитивни резултати, вклучувајќи управување со тежината, функцијата на инсулин и регулација на холестеролот.

Тие го одржуваат вашето срце здраво

Постојат неколку начини на кои бадемите го штитат вашето срце. Јаткастите плодови го одржуваат или го зголемуваат „добриот“ срцев заштитен ХДЛ холестерол, додека го намалуваат нивото на „лошиот“ ЛДЛ. Јаткастите плодови помагаат во намалување на крвниот притисок и ја подобруваат васкуларната функција, што значи дека им помагаат на крвните садови да се релаксираат и да ја намалат артериската вкочанетост.

Во една студија спроведена на луѓе со висок холестерол, по двонеделна диета која содржеше околу 30 грама бадеми дневно, на испитаниците им беа намалени нивоата на ЛДЛ додека ги задржаа нивоата на ХДЛ на исто ниво. Јадењата со бадеми, исто така, помогнаа да се намалат мастите на стомакот и нозете.

Бадемите можат да помогнат во регулирањето на тежината

Конзумирањето јаткасти плодови, вклучувајќи ги и бадемите, го намалува индексот на телесна маса (БМИ) и го намалува обемот на половината. Покрај тоа што помага да се засити телото, комбинацијата на здрави масти, растителни протеини и влакна во бадемите го подобрува чувството на ситост и го одложува чувството на глад.

Според некои неодамнешни истражувања, бадемите всушност содржат околу 20 проценти помалку калории отколку што е наведено на етикетите, бидејќи некои од калориите не се апсорбираат од дигестивниот тракт во крвотокот.

Тие се добри за кожата

Знаеме дека добрите масти го поддржуваат здравјето на кожата, но бадемите всушност можат да ви помогнат малку да го вратите времето кога станува збор за стареењето на кожата. Научниците неодамна докажаа дека бадемите значително помагаат во намалување на силата и интензитетот на брчките кај жените во менопауза.

Како да додадете повеќе бадеми во исхраната?

Бадемите се одлични како замена за грицките и често се користат на тој начин, но лесно можат да бидат составен дел од различни јадења. Можете да ги сомелете во смути, да ги исецкате и додадете во житариците за појадок, да ги користите во одредени рецепти за здрави бисквити и да ги комбинирате во различни салати. Во секој случај, можностите напредуваат, ваше е да одлучите што ви е најдобро.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име