Дома Здравје Аронија – хранлива, вкусна и лековита

Аронија – хранлива, вкусна и лековита

834
0

Аронијата, иако до неодамна беше релативно непозната билка, полека го освојува нашиот пазар пред се поради нејзините исклучителни антиоксидантни својства.

Аронијата добива се повеќе внимание.

Аронијата е северноамериканска билка која успева скоро насекаде, расте во форма на грмушка висока 1 – 4 метри. Плодот се сочни, темно виолетови бобинки кои паѓаат од растението кратко по зреењето во еден.

Покрај храна, аронијата се користи и како украсно растение, а бојата добиена од аронија се користи во прехранбената индустрија. Иако за прв пат е пронајдена во Северна Америка, сега аронијата интензивно се одгледува во Азија и Европа. Во некои европски земји, аронијата се користи за производство на сокови и вино. Нови видови аронија се развиени во Европа и сега се достапни и во САД.Богата со антиоксиданси…

Аронијата е богата со фитонутриенти, поради што има голема хранлива вредност. Флавоноидите присутни во аронија му даваат изразени антиоксидантни својства, благодарение на што има корисен ефект врз здравјето на васкуларниот систем и обезбедува одлична заштита од оксидативно оштетување на организмот.

Од добро познатите хранливи состојки, аронијата е богата со витамин Ц – антиоксидантен витамин кој има корисен ефект врз имунитетниот систем, бета-каротен (витамин А) – исто така антиоксиданс и витамин клучен за функцијата на очите и развојот на детето, како за време на бременоста, така и за време на доењето, витамин Е (има изразени антиоксидантни својства) и витамин К и фолати (витамин Б9) што е важно за правилен развој на нервниот систем на бебето за време на бременоста. Од минералите, најчести се манган, железо, магнезиум и цинк.

Истражувањaта ја потврдуваат хранливоста…

Благодарение на својот хранлив состав, аронијата има корисен ефект врз забавувањето на Алцхајмеровата болест , помага да се намали крвниот притисок, ризикот од срцев удар, ризикот од згрутчување на крвта и нивото на (лош) холестерол во крвта. Покрај веќе споменатите хранливи вредности на аронија и нејзиното влијание врз здравјето, високиот процент на диетални влакна ова растение е како заштитник на целиот организам бидејќи има корисен ефект врз дигестивниот систем. Аронијата, во прелиминарните истражувања, исто така, покажала хипогликемични ефекти, но треба да се чека дополнително истражување за потврда.

Аронијата има многу корисен ефект врз здравјето, што го покажаа скоро сите досега спроведени истражувања, затоа сме возбудени што можеме да видиме дополнителна потврда за ефектите од оваа фантастична храна.

Ниската содржина на калории и маснотии и освежителниот вкус сличен на грозјето го прави одличен додаток на разни јадења, а најдобро одговара со колачи, сладолед и овошни салати. Може да се консумира и како сок, сируп или во исушена форма.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име