Дома Здравје Анемија: Што да јадете, а што да избегнувате ако сте анемични

Анемија: Што да јадете, а што да избегнувате ако сте анемични

1544
0


Светската здравствена организација ја истакнува анемијата како еден од водечките фактори на ризик за здравствени проблеми. При лекување, јадењето храна која овозможува правилна апсорпција на железото е исто толку важно како и храната богата со железо, …


Ниту вишокот ниту недостатокот на железо не е добар
Здравото ниво на железо во крвта е многу важно за нашето оптимално здравје. Без разлика дали се работи за недостаток или вишок на железо во крвта, важно е да се најде причината и да се коригираат овие вредности. Неизбалансираните вредности на железо предизвикуваат анемија (недостаток на железо) или хемохроматоза (вишок на железо што се акумулира во црниот дроб, срцето, панкреасот или кожата).

Скриени симптоми на анемија
Недостатокот на железо е една од најчестите причини за анемија и ја препознаваме преку симптоми на замор, ладни раце или нозе, кршливи нокти, отежнато дишење, бледило, слабост, вртоглавица, главоболка, слаб апетит, забрзан пулс.

За тинејџерите, недостатокот на железо може дополнително да ја намали концентрацијата и да ја влоши интелектуалната работа на училиште, а истражувањата исто така покажуваат дека недостатокот на железо може да имитира знаци на хиперактивност.

Причини за анемија
Кај возрасните, особено по менопаузата, недостатокот на железо обично укажува на крварење во гастроинтестиналниот тракт.

Месечното менструално крварење може да доведе до недостаток на железо кај младите девојки, бидејќи тие имаат повеќе менструации од жените во дваесеттите или триесеттите години, па затоа им требаат повеќе дневни дози на железо од момчињата.

Според истражувањата, често се задоволуваат само околу 60 проценти од дневните потреби и затоа не е чудно што една од четири девојки е анемична. На возраст од 12 до 18 години, дневната доза на железо за девојчиња е 14,8 mg.

Правилната комбинација на храна е важна за лекување

Со Ц витамин

Бидејќи витаминот Ц промовира апсорпција на железо, би било идеално да се комбинираат овој витамин и минерал во еден оброк. Храната како темнозелениот лиснат зеленчук содржи и железо и витамин Ц, така што тие сами по себе се одличен избор за намалување на анемијата, додека храната богата со железо (видете ја табелата со извори на железо за вегетаријанци и невегетаријанци подолу) треба да се зема со чаша сок богат со витамин Ц. портокал со чорба од грав и зелена салата за подобра апсорпција.

Јадете многу овошје и зеленчук

Заблудата е дека само зголемениот внес на црвено месо може да го компензира недостатокот на железо. Во Израел откриле дека нивото на железо кај вегетаријанците е поголемо отколку кај невегетаријанците, токму поради високиот внес на овошје и зеленчук! Значи, јадете многу овошје и зеленчук.

Јадете средно печено месо

Избегнувајте долго печење на месо на високи температури бидејќи го намалува нивото на железо во храната. Црвеното месо, најдобриот извор на железо, треба да се служи средно печено, а рибата на пареа.

Потопете го сувото овошје

Сувото овошје, како што се сливите, кајсиите и сувото грозје се богати со железо, но и со шеќер. Бидејќи шеќерот често може да се претера, советот е сувото овошје да се стави неколку минути во врела вода за да се намали количината на шеќер.

Користете зачини богати со железо

Кога готвите, во храната додадете зачини богати со железо како кари, мелен ѓумбир и свеж магдонос.

Храна која го отежнува апсорпцијата на железото
Важно е да се има на ум дека целата храна (на пр. кафеав леб, кафеав ориз, кафеави тестенини) содржи фитати кои можат да ја попречат апсорпцијата на минералите – железо, калциум и цинк, како и возрасните кои применуваат програма за намалување и тинејџерите кои избираат да станат вегетаријанци, и менито тие се сиромашни, особено изложени на ризик од анемија.

Минимизирајте ја потрошувачката на црн чај и пијалоци со кофеин бидејќи тие исто така ја отежнуваат апсорпцијата на железото. Од истата причина, избегнувајте и комбинирајте млеко и млечни производи со оброци од месо.

Анемијата може да се излечи за неколку недели
Ако следите правилни навики во исхраната, со изобилство на овошје и зеленчук, особено зелени лиснати и мешунки, и малку црвено месо, и доволно сон (најмалку 8 часа), со мултивитаминско-минерален додаток во исхраната со железо, знаците на анемијата може да исчезне за неколку недели.

Најдобри извори на железо (на 100 mg)
стек, отстранети сите видливи масти – 2,1 mg
јајца – 1,9 mg
пилешки црн дроб – 9,2 mg
печен телешки црн дроб – 12,2 mg
какао – 10,5 мг
семки од тиква – 10, 4 mg
неварена леќа – 7,6 mg
семе од сусам – 10,4 mg
брокула, лесно сварена – 1,0 mg
мелена соја – 9,0 mg
грав – 6,4 mg
суви кајсии – 6,8 mg
хумус – 1,9 mg
варен спанаќ – 1,6 mg
наут, варени – 2,1 mg
сушено суво грозје – 2,2 mg
сливи – 2,9 mg

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име