Ако се прејадете, овој зачин може да ви помогне: ќе направи чуда за вашиот стомак
Може да ги ублажи симптомите на синдромот на нервозно дебело црево
Семките од ким се природно богати со железо .
Кимот е зачин кој се добива од семето на растението Cuminum cyminum. Овој интересен додаток на јадења се карактеризира со карактеристичен земјен, орев и топол вкус. Употребата на ким при подготовка на јадења е карактеристична за медитеранскиот регион и југозападна Азија. Покрај тоа, позната е и неговата долгогодишна употреба во традиционалната медицина.
Бројни научни студии потврдија некои од познатите здравствени придобивки од кимот, како што се одржување на здраво варење и намалување на инфекциите што се пренесуваат преку храна.
Го подобрува варењето
Истражувањата покажаа дека кимот може да помогне во забрзување на варењето, а еден од начините на кои тоа го прави е со зголемување на ослободувањето на дигестивните ензими.
Дополнително, се покажа дека кимот ги намалува симптомите на синдромот на нервозно дебело црево.
Богат е со железо
Семките од ким се природно богати со железо.
Само една лажичка мелен ким содржи 1,4 mg железо.
Помага во борбата против дијабетесот
Иако механизмот на неговото дејство и потребната доза за благотворно дејство не се целосно јасни, се покажа дека кимот во форма на додатоци во исхраната може да помогне за подобрување на контролата на шеќерот во крвта, според Miss7Zdrava.
Го подобрува нивото на холестерол
Истражувањата покажуваат дека кимот како додаток во исхраната може да го подобри нивото на холестерол во крвта.
Но, во моментов нема докази за да се потврди дали истиот ефект се постигнува со користење на ким како зачин.
Помага при слабеење
Концентрираниот ким во форма на додатоци во исхраната може да го подобри слабеењето, покажаа резултатите од неколку студии.