Дома Здравје Ако сакате да ги заштитите срцето и коските, јадете сардина што е...

Ако сакате да ги заштитите срцето и коските, јадете сардина што е можно почесто

170
0

Ако сакате да ги заштитите срцето и коските, јадете сардина што е можно почесто

Иако често доаѓа спакуван во лименки, сардините дури ги зачувуваат сите вредни состојки кои имаат бројни придобивки за нашето здравје.

Покрај совршениот вкус,сардини се исто така многу добри за вашето здравје. Полни се со протеини и богати со омега-3 масни киселини, кои го балансираат холестеролот во крвта и имаат антиинфламаторно дејство, а неопходни се за здравјето на кардиоваскуларниот, нервниот и имунолошкиот систем.

Исто како витамините од групата Б, кои исто така се наоѓаат во големи количини во сардините , особено витаминот Б12. Важно е да знаете дека сардините се одличен извор на витамин Д и калциум и содржат значителна количина на фосфор – сите градежни блокови за силни коски и заби.

Сардините исто така се богати со железо и содржат селен, магнезиум и јод.

Што можат да направат сардините за вашето здравје?

Тие можат да го подобрат здравјето на коските

Сардините содржат две клучни хранливи материи кои ќе ги одржат вашите коски силни додека стареете. Бидејќи коските на оваа риба се мали, тие се оставени во неа, што е добра вест за вашите коски.

Сардините кои се јадат со коски се одличен извор на калциум, кој е многу важен за здравјето на коските, вели Ања Росен, нутриционист од Њујорк.

Една лименка сардина содржи околу 27 проценти од потребната дневна доза на калциум, што е повеќе од една чаша млеко. Но, покрај калциумот, постои уште еден додаток за здравјето на коските – тие се одличен извор на витамин Д, кој му е потребен на телото за да го апсорбира калциумот . Ако на вашето тело му недостига овој витамин, калциумот нема да може да ја заврши својата работа за заштита како што треба.

Тие го штитат вашето срце

Сардините се одличен начин за добивање омега 3 масни киселини бидејќи секоја конзерва содржи околу 1 грам од овие масти кои го сакаат срцето.

Исхраната богата со омега 3 масни киселини нуди бројни придобивки, од кои едната е намалено ниво на холестерол, намалена можност за воспаление и намален ризик од развој на срцеви заболувања, според д-р. Бетани Кит.

Во студијата спроведена пред 10 години, експертите анализирале податоци од околу 200.000 луѓе кои имале срцеви заболувања или биле целосно здрави и откриле дека консумирањето 175 гр масна риба во една недела може значително да го намали ризикот од развој на срцеви заболувања кај здрави луѓе и намалување на големите проблеми.

Тие можат да предизвикаат симптоми на гихт

Јадењето големи количини на сардини може да придонесе за појава на симптоми кај луѓето кои страдаат од гихт, бидејќи некои сорти на конзервирана сардина содржат големи количини на сол, според нутриционистот Ема Лејнг.

Гихтот е болна форма на артритис , а понекогаш може да се појават тешки симптоми поради органското пуринско соединение кое се наоѓа во некои видови храна. Сардините, школките, црвеното месо се само дел од намирниците кои содржат пурин. Тоа не значи дека не мора да ги јадете, но треба да внимавате кога е во прашање количината. Исто така, мудро е да разговарате со лекар ако имате проблеми со болни зглобови и коски.

Тие нудат многу енергија

Заедно со калциум, витамин Д, масни киселини и протеини, сардините се одличен извор на витамин Б12. Една лименка сардина содржи околу 343 проценти од потребната дневна доза. Недостатокот на витамин Б12 може да доведе до замор, отежнато дишење и ниско ниво на енергија. Иако витаминот од сардината нема да ви даде енергија веднаш како кофеинот, доколку ги вклучите во исхраната ќе ви помогнат да бидете полни со енергија поголемиот дел од времето.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име