Ако имате над 40 години, треба да јадете помалку од овие намирници. Го успоруваат метаболизмот
МЕТАБОЛИЗАМ е процес во кој калориите кои се внесуваат во организмот преку храната и пијалоците се претвораат во енергија која е неопходна за одржување на сите витални функции. Како што старееме, веќе по навлегувањето во четириесеттите, метаболизмот има тенденција да се забавува, што го отежнува одржувањето на здрава телесна тежина и ниво на енергија, а со тоа и уште поважно.
Разбирањето која храна може да го забави метаболизмот е клучно за оние над 40 години, бидејќи нивното избегнување може да помогне во одржување на подобро здравје и виталност. Група диететичари и нутриционисти откриле шест намирници кои можат да влијаат на метаболизмот по влегувањето во четириесеттите години.
Крофни
Иако се многу вкусни, крофните можат да придонесат за бавен метаболизам доколку се консумираат прекумерно. Главните причини за тоа се високата содржина на шеќер, нездрави масти и рафинирано брашно, пренесува She Finds.
Диететичарот и нутриционист Сара Четфилд истакнува дека “метаболизмот се забавува со текот на времето, па конзумирањето на висококалорична храна лесно може да доведе до зголемување на телесната тежина. Крофните содржат заситени масти кои можат да доведат до воспаление и да го зголемат ризикот од срцеви заболувања”.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови се многу здрави, но можат да го забават метаболизмот доколку се јадат во прекумерни количини. Покрај тоа, поради високата содржина на здрави масти, протеини и растителни влакна, прекумерната потрошувачка може да ги попречи и напорите за слабеење, пренесува She Finds. Ова се случува затоа што јаткастите плодови се богати со масти и калории.
“Јаткастите плодови како бадемите се богати со витамин Е, моќен антиоксиданс и масти здрави за срцето кои го намалуваат ризикот од срцеви заболувања. Сепак, само една шака може да содржи 150-200 калории”, објаснува диететичарот Дестини Муди. Тој додава дека бадемите се најдобриот избор за консумирање, но дека е потребно да се внимава да не се претера во дневната количина на конзумирање.
Мафини
Многу мафини купени во продавница се полни со рафинирани шеќери, преработени брашно и нездрави масти, без оглед на нивната разновидност на вкусови. Без разлика дали се работи за боровинки, чоколадни чипови или банани, овие мафини обично содржат високо ниво на рафинирани јаглехидрати кои можат брзо да го подигнат нивото на шеќер во крвта и да придонесат за отпорност на инсулин со текот на времето.
„Можете да ги наречете мафини, но за мене тоа се колачи. Без разлика дали се од пекара или кутија, традиционалните мафини се богати со калории и маснотии, што може да доведе до маснотии на стомакот со текот на времето. Некои од нив содржат повеќе од 350 калории по кифла“. – истакнува диететичарката Лиза Ендрјус која советува овие популарни десерти секогаш кога можете да ги направите дома.
Бел леб
Белиот леб, често направен од рафинирано брашно, може да се поврзе со забавен метаболизам ако се консумира прекумерно. Ова може да придонесе за отпорност на инсулин со текот на времето, попречувајќи ја метаболичката ефикасност.
Диететичарот и нутриционист, Крутика Нанавати, вели дека „високиот гликемиски индекс на белиот леб може да предизвика скокови на инсулин и да поттикне складирање на маснотии околу стомакот“. Таа додава дека на белиот леб му недостасува хранлива вредност потребна за урамнотежена исхрана, пренесува She Finds.
Ароматизирани јогурти
Ароматизираните јогурти се вкусна и брза закуска за многумина, но за оние над 40 години може да се поврзат со бавен метаболизам бидејќи содржат додадени шеќери и вештачки бои. Прекумерната содржина на шеќер во јогуртите со вкус може да придонесе за отпорност на инсулин, потенцијално нарушувајќи ги метаболичките процеси со текот на времето.
„Некои јогурти со вкус може да бидат богати со додадени шеќери, што може да придонесе за зголемување на телесната тежина и други здравствени проблеми ако се консумираат прекумерно“, додава нутриционистката Лиза Ричардс.
Тој ве советува да изберете поздрави алтернативи, како што е обичниот грчки јогурт, и да го задоволите вашиот сладок заб со додавање на храна како свежо овошје или мед.