Дома Твој готвач Џем од сливи без трошка шеќер: Се подготвува во рерна

Џем од сливи без трошка шеќер: Се подготвува во рерна

895
0

Џем од сливи без трошка шеќер: Се подготвува во рерна
Важно е кога купувате сливи да избирате помеки и позрели плодови


Порано слаткото од сливи се правеше во огромни котлиња, на некои места се уште се прави така, но решение има и ако немате услови или желба за толку голем зафат. Едноставно направете неколку тегли џем, без многу мака. Важно е кога купувате сливи да избирате помеки и позрели плодови, а ако не најдете доволно зрели, оставете ги надвор од фрижидер распоредени на плех преку ноќ и следниот ден ќе бидат многу подобри. Времето на готвење зависи од количината на вода што ја имаат овошјето, објаснето на страницата onelightshot на Инстаграм :

Компоненти:

1,5-2 кг сливи
Подготовка:

Измијте ги сливите и извадете ги семките. Вклучете ја рерната на 230 степени. Во садот во кој ќе го подготвите џемот можете да ставите хартија за печење за полесно да се мие. Сливите се редат во плех со дијаметар од околу 30 см) и се ставаат во рерна кога ќе се загреат.

После 20 минути издробете ги со лажица и измешајте, внимавајте температурата да не е превисока бидејќи одозгора може да изгорат.

По уште 20 минути повторно добро измешајте бидејќи сливите веќе ќе бидат доста сварени.

Може да потрае подолго за да се пече ако додадете повеќе сливи одеднаш или ако се од сорта што има повеќе вода.

Кога ќе ја повлечете лажицата по дното и ќе остане трага, тоа е тоа, и ќе ја видите по густина и боја. Треба да се печат околу 1 час.

Можете да ги стерилизирате теглите пред подготовката така што ќе ги ставите наопаку на решетката за рерна околу 15 минути на 100 степени.

Истурете го џемот во тегли штом е готов и цврсто затворете ги. После тоа, ги превртувате теглите наопаку. Пополнетите тегли (превртени наопаку) можете да ги завиткате и во крпа за побавно да се олади и воздухот добро да излегува – на овој начин вашиот џем ќе трае подолго.

Изберете мали теглички од 250-300 мл бидејќи помала е веројатноста да ви се расипе џемот кога ќе го отворите. Отворениот џем чувајте го во фрижидер.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име