Ајде да го пробаме овој рецепт.
мешано мелено месо -500 гр
ориз – 80 гр
јајце – 1
пченично брашно – 60 g + за тркалање
павлака – 60 гр
доматна паста – 50 гр
вода – 300 ml
сол и црн бибер
растително масло – 50 ml
Подготовка:
Сварете го оризот околку 10 минути и оставете да се излади.
Меленото месо префрлете го во длабок сад, додадете ги јајцето, варениот ориз, посолете и измешајте темелно со раце додека не се добие хомогена маса.

Во рамна чинија истурете половина од брашното. Со влажни раце формирајте тркалезни ќофтиња, а потоа валкајте ги од сите страни во брашно.

Загрејте го растителното масло во тава и ставете ги ќофтињата. Пржете додека не поруменат.

Соединете ја доматната паста со 200 мл вода, посолете по вкус и измешајте. Истурете го сосот во ќофтињата во тавата, префрлете го на минимална топлина и динстајте со капак околу 10 минути.

Соединете ја павлаката со преостанатата вода, сол. Истурете го преостанатото брашно. Истурете ја смесата брз ќофтиња и промешајте. Варете уште околу 15 минути. Послужете ги ќофтињата со ориз со пире од компири.