Дома Здравје Јајца наутро, салата и риба попладне, оброци за концентрација

Јајца наутро, салата и риба попладне, оброци за концентрација

846
0


Ако правите лесна салата, направете прелив од свеж сок од лимон и маслиново масло богато со полифеноли

Не го прескокнувајте појадокот бидејќи дава енергија и ја подобрува концентрацијата на почетокот на денот. Овесната каша е одлична идеја, а и јајцата се одличен појадок. За ручек на работа не посегнувајте по брза храна која брзо ќе ве засити, но брзо ќе се чувствувате уморни и гладни. За подобра концентрација изберете лесен ручек.

Сардини и авокадо

Јадете сардина со парчиња авокадо, зачинети со сок од лимон. Одличен избор е салата со спанаќ и леќа богата со протеини како пилешко, но и туна и лосос, кои исто како и сардините се богати со омега-3 есенцијални масни киселини. Леќата е богата со витамин Б, кој ја подобрува силата на мозокот, додека темнозелениот лиснат зеленчук, како што е спанаќот, го намалува когнитивниот пад.

Ручекот можете да го подготвите дома и да го земете во херметички сад. Ако правите лесна салата, направете прелив од свеж сок од лимон и маслиново масло богато со полифеноли, за кои е откриено дека го намалуваат когнитивниот пад.

Наместо слатки, за ужина понесете грицки, како што се ореви, свежо овошје или мешавина од сушено овошје и јаткасти плодови. Оревите ја подобруваат когнитивната функција и ја зачувуваат меморијата, а за максимален ефект е доволна грст.

Овошна салата

А свежото овошје богато со витамин Ц го намалува падот на капацитетот на мозокот. Јадете го целото (јаболко, банана, мандарина) или комбинирајте неколку различни видови и јадете го како овошна салата.

Без разлика дали работите или учите навечер, потребна ви е квалитетна вечера. Подгответе лосос или скуша, риба богата со омега-3 масни киселини кои придонесуваат за здрава функција на мозокот и го намалуваат губењето на меморијата. Домати, зелен лиснат зеленчук и слатки компири се одлични додатоци.

Житарици

Целите житарки, како што се булгурот, кафеавиот ориз, јачменот, кускусот и киноата, се исто така добар прилог за ручек или вечера. Тие се богати со сложени јаглехидрати, влакна и омега-3 масни киселини, кои полека ја ослободуваат гликозата во крвотокот, така што вашиот мозок добива постојан поттик на енергија. Ја одржуваат концентрацијата и го подобруваат расположението.

Темно чоколадо

Какаото е богато со флавоноиди, соединенија кои ги подобруваат когнитивните способности. Неколку коцки темно чоколадо се одличен избор за десерт.

Брокула

Брокулата е одличен извор на витамин К, кој ја зајакнува силата на мозокот и когнитивната функција. Варете го на пареа 5 до 10 минути. Зачинете со маслиново масло и сок од лимон.

Кељ

Темнозелените лиснати зеленчуци, како што се кељот и спанаќот, се сметаат за суперхрана – тие се богати со витамини вклучувајќи А, Ц и К. Тие имаат позитивен ефект врз меморијата, вниманието и вербалните способности.

Сардини

Сардините се богати со омега-3 масни киселини кои ја подобруваат комуникацијата помеѓу мозочните клетки и регулацијата на невротрансмитерите кои го подобруваат фокусот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име