Дома Здравје Јапонките се познати по витката линија, одличниот тен и сјајната коса. Сето...

Јапонките се познати по витката линија, одличниот тен и сјајната коса. Сето тоа го должат на специфичен начин на исхрана

486
0

Јапонките се познати по витката линија, одличниот тен и сјајната коса. Сето тоа го должат на специфичен начин на исхрана.

Јапонската исхрана овозможува поздрав и поквалитетен живот.

Јапонската исхрана е богата со житарки и зелен зеленчук. Јапонците јадат и многу риба, а значително помалку месо, млечни производи и овошје. Тамошната диета вклучува и лесни јаглехидрати и билен чај.

Традиционалната јапонска исхрана е здрава и добро избалансирана.

Содржи изобилство од зелен зеленчук, кој е полн со хранливи материи и есенцијални антиоксиданси кои можат да спречат болести и да го подобрат целокупното здравје.

Јапонците консумираат многу зелен зеленчук – брокула, карфиол, кељ, бриселско зелје, кинеска зелка… Овој зеленчук содржи многу хранливи материи, витамин Ц и диетални влакна, а сето тоа помага за слабеење и одржување на добро здравје.

Методите на готвење зеленчук вклучуваат бавно испарување, што е одличен начин да се готви зеленчукот без губење на хранливи материи.

Јапонската исхрана е тесно поврзана со конзумирањето на различни морски плодови, особено риба, во големи количини. Рибата е богата со квалитетни протеини, омега-3 масни киселини и многу други важни хранливи материи кои му се неопходни на организмот.

Омега-3 масните киселини го намалуваат вишокот телесни масти, особено маснотиите на стомакот и го подобруваат здравјето на мозокот и кардиоваскуларниот систем.

Уште повеќе, омега-3 може да помогне да се спречи предвременото стареење и да се заштити од оштетување од сонце, одржувајќи ја вашата кожа здрава, блескава и мазна.

Јапонците јадат помалку црвено месо, кое е богато со заситени масти кои го зголемуваат нивото на холестерол во крвта и го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар кога се консумира прекумерно.

Излегува дека зелениот чај е најпопуларниот пијалок во Јапонија. Зелениот чај е полн со антиоксиданси кои можат да штитат од неколку болести и да го елиминираат вишокот маснотии во телото. Истражувањата покажаа дека зелениот чај може да доведе до зголемено губење на тежината, особено во намалувањето на опасните масти на стомакот.

Дополнително, пиењето чаша обична вода веднаш по будењето е ритуал за повеќето Јапонки. Оваа навика носи добри резултати – од чистење на вашиот дигестивен систем до кожа слична на порцелан.

Во Јапонија храната главно се служи во мали чинии и чинии наместо во една голема чинија.

Јапонците јадат помалку и имаат здрав однос кон храната и кон јадењето. Имаат навика да јадат до 80 проценти сити, а на оваа здрава практика децата се учат уште од мали нозе.

Ова, се разбира, значи дека тие ретко се со прекумерна тежина. Здравиот однос кон храната и избегнувањето на прејадување влијае на стабилното ниво на шеќер во крвта, го подобрува варењето и ја зголемува ситоста, пренесува Timesnownews.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име