Дома Здравје Јадењето јајце на ден не го зголемува холестеролот и има неочекувани придобивки...

Јадењето јајце на ден не го зголемува холестеролот и има неочекувани придобивки за срцето

607
0

Тоа е докажано.

Новото истражување покажа дека умереното консумирање може да го спречи ризикот од развој на срцеви заболувања

Истражувачите покажаа дека умереното консумирање јајца може да ги зголеми метаболитите за здраво срце .

Наодите покажуваат дека консумирањето до едно јајце на ден може да помогне да се намали ризикот од развој на кардиоваскуларни болести.

Јајцата се богат извор на холестерол во исхраната, но содржат и голем број есенцијални хранливи материи.

Постојат спротивставени докази за тоа дали консумирањето јајца е корисно или штетно.

На пример, една студија од 2018 година објавена во списанието Heart, која опфати околу половина милион возрасни луѓе во Кина, покажа дека оние кои јаделе по едно јајце дневно имале значително помал ризик од срцеви заболувања и мозочен удар, во споредба со оние кои не јадат јајца често.

За подобро да ја разберат оваа врска, авторите на овој нов труд истражувале како потрошувачката на јајца влијае на индикаторите за кардиоваскуларното здравје во крвта.

Тие избраа 4.778 учесници од кинеската Kadoorie Biobank, од кои 3.401 имале кардиоваскуларни болести, а 1.377 не.

Нивната анализа покажа дека поединците кои јаделе умерени количини јајца имале повисоки нивоа на протеинот наречен аполипопротеин А1, градежен материјал на липопротеинот со висока густина (HDL), познат и како „добриот липопротеин“.

Поточно, тие имаа поголеми HDL молекули во крвта, кои помагаат во чистењето на крвните садови од холестеролот и затоа штитат од блокади кои можат да доведат до срцеви и мозочни удари.

Истражувачите понатаму идентификувале 14 метаболити поврзани со срцеви заболувања. Тие откриле дека учесниците кои јаделе помалку јајца имале пониски нивоа на корисни метаболити и повисоки нивоа на штетни, во споредба со оние кои јаделе јајца почесто.

Ова истражување нагласува како умереното консумирање јајца може да помогне да се намали севкупниот ризик од кардиоваскуларни болести.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име