Дома Здравје Јадете кромид и зајакнете го имунитетот пред сезоната на вируси

Јадете кромид и зајакнете го имунитетот пред сезоната на вируси

225
0

Јадете кромид и зајакнете го имунитетот пред сезоната на вируси

Кромидот е одличен извор на витамин Ц и разни други хранливи материи. Еве како овој зеленчук може да ви помогне да го подобрите вашето целокупно здравје.

Црниот кромид содржи витамини А, Ц, ПП, Б1, Б2, Б9, Е. Го подобруваат функционирањето на органите и го поддржуваат имунолошкиот систем.


Црн кромид за добро здравје
Кромидот е суштинска состојка која се наоѓа во повеќето кујни ширум светот. Иако на некои луѓе можеби не им се допаѓа неговиот лут вкус и лут мирис, консумирањето сиров кромид има бројни придобивки. Вклучувањето на кромид во вашата исхрана може да го подобри вашето целокупно здравје.

Кога ќе се свари, кромидот ќе изгуби некои витамини, но ќе остане и корисен производ. По готвењето, кромидот ќе изгуби некои витамини, но ќе остане и корисен производ. Во оваа статија, наведуваме начини на кои суровиот кромид може да помогне во подобрувањето на вашето целокупно здравје:

Црниот кромид го зајакнува имунитетот
Кромидот е одличен извор на витамин Ц, кој помага во зајакнување на имунитетот на организмот. Витаминот Ц помага да се создадат бели крвни зрнца кои го бранат телото од бактерии и вируси, што го прави суровиот кромид неопходен за спречување на вообичаени болести како настинка и грип. Покрај тоа, сулфурните соединенија како што се кверцетинот, флавоноидите и алицинот имаат антиканцерогени својства кои го попречуваат растот на клетките на ракот во телото.


За здравјето на кардиоваскуларниот систем
Кромидот е богат со антиоксиданси како кверцетинот, кој помага во намалување на нивото на лошиот холестерол во телото, што доведува до подобрување на кардиоваскуларното здравје. Јадењето сиров кромид, исто така, помага да се подобри циркулацијата на крвта, да се намали високиот крвен притисок и да се спречи ризикот од срцеви заболувања.

Го подобрува варењето
Кромидот содржи диетални влакна, кои се неопходни за правилно варење и отстранување на отпадот од телото. Влакната ја подобруваат апсорпцијата на хранливите материи и спречуваат разни болести како што се запек, синдром на нервозно дебело црево и хемороиди.

Го намалува воспалението
Богат со кверцетин, суровиот кромид има антиинфламаторни својства кои помагаат да се намали нивото на воспаление во телото. Помага при справување со состојби како што се артритис, астма и бронхитис. Покрај тоа, кромидот е одличен извор на соединенија богати со сулфур кои помагаат да се подобри здравјето на коските. Овие соединенија помагаат да се промовира апсорпцијата на калциум и да се спречи ризикот од остеопороза.

Ја подобрува функцијата на мозокот
Соединенијата на сулфур во кромидот го зголемуваат производството на невротрансмитери во мозокот, што доведува до подобрување на меморијата, распонот на вниманието и нивото на концентрација.

Подмладува
Кромидот содржи високо ниво на антиоксиданси и витамин Ц, кои придонесуваат за подобрување на здравјето на кожата. Јадењето сиров кромид помага да се намалат брчките, старечките дамки и нивото на пигментацијата, што доведува до здрава и сјајна кожа.

Го регулира нивото на шеќер во крвта
Кромидот содржи хром, минерален клуч за регулирање на нивото на шеќер во крвта. Хромот помага да се подобри ефикасноста на инсулинот, што доведува до контролирано ниво на шеќер во крвта, а со тоа го намалува ризикот од дијабетес .

Јадењето суров кромид има бројни здравствени придобивки како што е споменато погоре. Важно е да се напомене дека прекумерното консумирање може да доведе до дигестивни проблеми и лош здив. Затоа, умереноста е клучна за уживање во придобивките од сировиот кромид.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име