Шпагети карбонара: Единствениот рецепт што ви треба, со само 5 состојки
Карбонара е добро познато јадење направено од шпагети, сланина и карактеристичен сос од јајца. Создаден е за време на Втората светска војна во Рим , кога италијанските рудари за јаглен – познати и како „карбонари“ – најдоа начини да се хранат што е можно поедноставно и поевтино. Низ историјата, основните состојки како тестенините, јајцата, сланината и сирењето пекорино или пармиџано станаа препознатливи состојки на карбонара ширум светот, каде што се служи и денес.
Трикот за спречување на коагулацијата на јајцата во карбонара е во правилниот процес на подготовка. Имено, откако тестенините ќе се сварат ал денте, важно е да ги тргнете од оган пред да ја додадете смесата со јајца и сирење. Исто така, сосот мора постепено да се додава и брзо да се промешува за рамномерно да се распореди преку тестенините, спречувајќи ги да се згрутчат.
Состојки:
200 гр шпагети
100 гр сланина
2 јајца
50 гр пармезан сирење
свежо мелен црн пипер
Подготовка:
Прво згответе ги тестенините според упатството на пакувањето.
Додека се варат тестенините, ставете ја сланината на сува тава и пропржете ја додека не стане крцкава.
Во сад измешајте ги јајцата, пармезанот и црниот пипер.
Кога тестенините се готови, исцедете ги и вратете ги во тавата со панцетата или сланината.
Тргнете ја тавата од оган, а потоа додадете ја смесата со јајца и пармезан и брзо измешајте да се соединат состојките. Послужете веднаш и уживајте!