Шест промени кога ги елиминираме млечните производи!
Млечните производи можат да бидат многу корисни, но на некои луѓе не им се допаѓаат, па во тие случаи најдобро е целосно да ги елиминирате.
Млечните производи се богат извор на важни хранливи материи, но се повеќе луѓе се нетолерантни на лактоза.
Тие не произведуваат доволно ензим на лактоза одговорен за разградување на лактозата (млечниот шеќер) на гликоза и галактоза. Ова значи дека лактозата оди директно во цревата пред да се апсорбира од телото, што може да предизвика симптоми како што се надуеност, грчеви, дијареа и гасови.
Повеќето луѓе алергични на лактоза имаат примарна нетолеранција на лактоза, што значи дека порано во животот, на пример во детството, можеле да ја сварат лактозата, но подоцна развиле варење по конзумирање млечни производи.
Покрај лактозата, голем број луѓе можат да бидат чувствителни на млечниот протеин казеин, така што секој со алергија на лактоза треба да провери дали има алергија на глутен.
- Во случај на алергија или нетолеранција на лактоза или казеин, потребно е строго да се исклучат сите млечни производи. Според некои истражувања, казеинот како млечен протеин влијае и на влошување на болести како АДХД, шизофренија и други ментални болести – забележува нутриционистката Алма.
Без болки во стомакот и надуеност
Во моментот кога телото не може да ја вари лактозата, во дигестивниот тракт се создаваат киселини и гасови. А токму тоа доведува до болки во стомакот, надуеност и гасови.
Кога ќе престанете да консумирате млечни производи, овие проблеми исчезнуваат, а можете дури и да изгубите неколку килограми.
Лактозата е шеќер, а шеќерот придонесува за зголемување на телесната тежина. Затоа, диетата без млечни производи подразбира многу помалку шеќер, а ова е еден од првите чекори кон слабеење.
Подобро варење
Кога телото не може да ги свари млечните производи, често имаме проблеми со дијареа, која се јавува затоа што нетолеранцијата на лактоза ја зголемува количината на вода во цревата кога консумираме млечни производи.
Од друга страна, ако ги исклучиме од исхраната, нашата столица ќе стане нормална.
Запекот може да биде и симптом на нетолеранција. Не е толку честа појава како дијареа, но дури и во случај на запек ќе има олеснување бидејќи варењето ќе функционира подобро, што значи исфрлање на токсините од телото.
Поздрави црева
Кај луѓето кои не можат да толерираат млечни производи, млекото, сирењето и другите млечни производи со адитиви може да предизвикаат воспаление на цревните бактерии.
Овие вештачки состојки може да доведат до прекумерен раст на габите и да предизвикаат воспалителни процеси во гастроинтестиналниот тракт. А тоа може да доведе до замор, иритација на стомакот и гадење.
Со елиминирање на млечните производи, нашите црева ќе работат подобро и здравите бактерии ќе се обноват.
Подобра кожа
Нашите тела исфрлаат отпад и токсини на три начини: преку мокрење, преку столицата и преку порите. Чувствителноста на млечните производи може да се појави и на кожата во форма на акни, осип, па дури и егзема.
Помалку воспалителни процеси во телото
Воспалението во телото е сериозен проблем и може да предизвика многу здравствени проблеми, како што се неправилно функционирање на тироидната жлезда или болки во зглобовите.
Елиминирањето на млечните производи може да го намали воспалението кај луѓето кои се алергични на нив. Се разбира, ако сме загрижени за можно воспаление, а не сме нетолерантни на лактоза, постојат и други начини на кои можете да го намалите.
Додавањето риба и суплементи во форма на рибино масло во исхраната или консумирање повеќе храна богата со омега-3 масни киселини како авокадо, јаткасти плодови и масла може да ги намали воспалителните процеси.
Заедно со диета богата со антиоксиданси, вежбањето и медитацијата исто така можат да го намалат воспалението предизвикано од стресот.