Дали знаевте дека чајот од мајчина душица со векови се користи како лек за многу болести, од грип до епилептични напади?
Чајот од мајчина душица спречува разни болести
Чај од мајчина душица во средниот век се мешал со лаванда и се посипувал по црковните подови за да се спречат несаканите мириси. И долго пред појавата на модерната медицина, згмечена мајчина душица се нанесувала на завои за заздравување на раните и спречување на инфекција.
Има многу есенцијални масла во мајчина душица. Тие се променливи, па затоа има многу својства – антиревматски, антипаразитски, антисептички, антивирусни и антигабични.
Ако се користи редовно, мајчината душица може значително да ги намали вирусите во организмот, поради што е добра во борбата против синдромот на хроничен замор, фибромијалгија, тироидитис Хашимото, ревматоиден артритис, лупус, вртоглавица, тинитус и мултиплекс склероза.
Полна е со витамини и минерали. Богата е со калиум, железо и калциум – се што придонесува за регулирање на крвниот притисок, нормално формирање на црвени крвни зрнца и распределба на антиоксиданси во телото. Мајчината душица е исто така богата со витамин Б комплекс, витамини А и Ц и фолна киселина.
Чај од мајчина душица има и својства за спречување на рак, бидејќи содржи терпеноиди, а редовното консумирање го зголемува бројот на DHA киселини (омега-3 масни киселини) во клетките на мозокот, бубрезите и срцето.
Етеричните масла од мајчина душица помагаат во лекувањето на акутен и хроничен бронхитис, болки во грлото, кашлица, ларингитис, астма…
Како да направите чај од мајчина душица? Иако може да се најде и во филтер кесички, не би било лошо да го пробате свежа.
Додадете една лажичка мајчина душица во една чаша врела вода. Оставете да отстои 5 минути, исцедете и чајот е готов за пиење.