ЦИМЕТ РОЛНИЧКИ СО ТИКВА: Меко, надуено и сочно есенско колаче кое се топи во уста
Замислете да додадете допир на есен на вашите омилени ролнички со цимет – токму тоа ќе го правите кога ќе ги направите овие модерни ролати со цимет од тиква.
Совршената комбинација на миризливи зачини и освежителна глазура носи ново ниво на уживање, додека ролатите цимет се топат во устата.
Секое парче е збогатено со целосни вкусови и ароми, давајќи ви искуство кое ја надминува класичната верзија.
Идеални се за појадок, ужина или како сладок крај на оброк. Ова задоволство се подготвува лесно, а резултатот е уживање кое ќе ги воодушеви вашето семејство и пријателите.
Во продолжение е рецептот за подготовка на овие неодоливи ролнички со цимет со тиква, кои сигурно ќе станат нов омилен деликатес во вашиот дом.
Состојки:
За тестото:
180 мл млеко
50 гр шеќер
7 гр сув квасец
180 гр испасирана тиква
60 гр стопен путер
1 јајце
500 гр брашно
2 лажици зачин за джинджифилово
3/4 лажичка сол
За полнење:
130 гр кафеав шеќер
1 1/2 лажици мелен цимет
60 гр омекнат путер
За замрзнување со крем сирење:
115 гр крем сирење (собна температура)
45 гр путер (собна температура)
30 гр шеќер во прав
60 мл мед
Нотка сол
Подготовка:
Во садот со миксер измешајте ги топлото млеко и шеќерот, па врз него посипете го квасецот. Додадете го пирето од тиква, јајцето на собна температура и стопениот путер и измешајте додека не се изедначи.
Постепено додавајте брашно, зачин од джинджифилово и сол. Мешаме со дрвена лажица додека не се формира тесто.
Продолжете со мешање во миксер на мала брзина 8-10 минути. Тестото треба да стане мазно и малку лепливо. Ако немате миксер, тестото може да го замесите со раце на добро набрашнета површина.
Тестото префрлете го во поголем сад подмачкан со масло. Покријте со пластична фолија и крпа и оставете да нарасне еден час или додека не се удвои волуменот.
Кога тестото ќе нарасне, префрлете го на набрашнета површина и развлечете го во правоаголник со димензии 35х40 см. Намачкајте со омекнат путер, оставајќи маргина од 0,5 cm на едниот крај.
Во помал сад измешајте ги кафеавиот шеќер и циметот. Намачкајте ја смесата врз тестото.
Од кратката страна цврсто расукајте го тестото. Исечете ги краевите, а потоа исечете ги на парчиња од 2,5 см. Треба да добиете 12 ролни.
Ролатите наредете ги во тавче обложено со хартија за печење.
Покријте повторно и оставете ги да нараснат уште 30 минути, додека рерната се загрева на 175°C.
Печете ги ролатите 20-25 минути или додека не поруменат малку на рабовите. Оставете да се излади 10 минути пред замрзнување.
За замрзнување измешајте ги во миксер крем сирењето, путерот, шеќерот во прав, медот и солта додека не се изедначи. Прелијте ги кифличките и посипете со мелен цимет.