Дома Твој готвач ЦИМЕТ РОЛНИЧКИ СО ТИКВА: Меко, надуено и сочно есенско колаче кое се...

ЦИМЕТ РОЛНИЧКИ СО ТИКВА: Меко, надуено и сочно есенско колаче кое се топи во уста

160
0

ЦИМЕТ РОЛНИЧКИ СО ТИКВА: Меко, надуено и сочно есенско колаче кое се топи во уста

Замислете да додадете допир на есен на вашите омилени ролнички со цимет – токму тоа ќе го правите кога ќе ги направите овие модерни ролати со цимет од тиква.

Совршената комбинација на миризливи зачини и освежителна глазура носи ново ниво на уживање, додека ролатите цимет се топат во устата.

Секое парче е збогатено со целосни вкусови и ароми, давајќи ви искуство кое ја надминува класичната верзија.

Идеални се за појадок, ужина или како сладок крај на оброк. Ова задоволство се подготвува лесно, а резултатот е уживање кое ќе ги воодушеви вашето семејство и пријателите.

Во продолжение е рецептот за подготовка на овие неодоливи ролнички со цимет со тиква, кои сигурно ќе станат нов омилен деликатес во вашиот дом.

Состојки:

За тестото:

180 мл млеко

50 гр шеќер

7 гр сув квасец

180 гр испасирана тиква

60 гр стопен путер

1 јајце

500 гр брашно

2 лажици зачин за джинджифилово

3/4 лажичка сол

За полнење:

130 гр кафеав шеќер

1 1/2 лажици мелен цимет

60 гр омекнат путер

За замрзнување со крем сирење:

115 гр крем сирење (собна температура)

45 гр путер (собна температура)

30 гр шеќер во прав

60 мл мед

Нотка сол

Подготовка:

Во садот со миксер измешајте ги топлото млеко и шеќерот, па врз него посипете го квасецот. Додадете го пирето од тиква, јајцето на собна температура и стопениот путер и измешајте додека не се изедначи.

Постепено додавајте брашно, зачин од джинджифилово и сол. Мешаме со дрвена лажица додека не се формира тесто.

Продолжете со мешање во миксер на мала брзина 8-10 минути. Тестото треба да стане мазно и малку лепливо. Ако немате миксер, тестото може да го замесите со раце на добро набрашнета површина.

Тестото префрлете го во поголем сад подмачкан со масло. Покријте со пластична фолија и крпа и оставете да нарасне еден час или додека не се удвои волуменот.

Кога тестото ќе нарасне, префрлете го на набрашнета површина и развлечете го во правоаголник со димензии 35х40 см. Намачкајте со омекнат путер, оставајќи маргина од 0,5 cm на едниот крај.

Во помал сад измешајте ги кафеавиот шеќер и циметот. Намачкајте ја смесата врз тестото.

Од кратката страна цврсто расукајте го тестото. Исечете ги краевите, а потоа исечете ги на парчиња од 2,5 см. Треба да добиете 12 ролни.

Ролатите наредете ги во тавче обложено со хартија за печење.

Покријте повторно и оставете ги да нараснат уште 30 минути, додека рерната се загрева на 175°C.

Печете ги ролатите 20-25 минути или додека не поруменат малку на рабовите. Оставете да се излади 10 минути пред замрзнување.

За замрзнување измешајте ги во миксер крем сирењето, путерот, шеќерот во прав, медот и солта додека не се изедначи. Прелијте ги кифличките и посипете со мелен цимет.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име