Трпеза за Свети Никола! 6 јадења што мора да ги подготвите
Како што паѓа Свети Никола за време на големиот Божиќен пост, верниците подготвуваат риба и посна храна
Оваа среда вечер е славата за Свети Никола, а денот на празникот е во четврток на 19 Декември. Свети Николај Чудотворец, е еден од најголемите христијански светци кој се смета за заштитник на патниците, морнарите , рибарите и сплаварите.
- Славска погача
Домашниот леб ја носи посебната симболика на огништето, а секако е многу повкусен од лебот купен во продавница, особено кога е топол. Можете да го направите од пченкарно брашно или мешавина од бело и пченкарно брашно, без додавање јајца или млеко бидејќи трпезата е посна.
Тесто:
1 кг брашно
две и пол лажички сол
1 лажичка шеќер
125 грама стопен маргарин
40 грама квасец
1/2 л млака вода
Украси
250 грама брашно
100 грама вода
Облога
2 лажици брашно
2 дл. вода
Подготовка:
Во сад ставете брашно и измешајте го со солта. Посебно натопете го квасецот со шеќер во млака вода. Кога ќе нарасне квасецот, замесете тесто со додавање на растопен маргарин. Подготвеното тесто покријте го со крпа и оставете го да одмори.
Во меѓувреме во 2 дл вода згответе скроб за премачкување од 2 лажици брашно со што наславската погачач ќе и дадете исклучителен сјај.
Декорациите за колачи се направени од цврсто тесто направено од брашно и вода. Тоа тесто треба да се расука тенко со сукало и да се исечат 5 букви (користејќи го печатот Исус Христос ). Исто така формирајте гулаб, китка грозје, пченица и цвет.
Измешаното тесто ставете го во подмачкана длабока тава во која ќе се пече. Одделете дел од тестото и формирајте 4 помали топчиња и 1 поголемо. Од останатите направете една плетенка, која ја формира основата на словенската торта.
Потоа ставете ја поголемата топка во центарот, а 4 помали наоколу, така што ќе формираат крст. Обилно премачкајте ја тортата со сварениот премаз, па ставете ги украсите: 1 печат на секое топче, а другите украси помеѓу.
- Грав
Гравот бел или тавче гравче, можете да додадете зачини како босилек и нане за да го направите многу повкусен.
Состојки: 1 кг бел грав 2 големи главици кромид 2 лажици мелен црвен пипер 1 лажица суви зачини 5 гр сол 200 мл сончогледово масло
Подготовка: Гравот сварете го во вода, па исцедете го и повторно сварете. Кога гравот е речиси сварен, подгответе го сосот за печење на гравот. Кромидот се сече на тенки кришки, се додава масло и се остава на средна температура да се пржи, внимаваме да не изгори и често мешаме.
Бидејќи кромидот е речиси готов, додадете суви зачини, сол и црвен пипер. Гравот можете да го сварите со постепено додавање вода или да налеете повеќе вода, а потоа да го истурите вишокот. Кога ќе се свари гравот, се пече во рерна на 220 степени.
Во садот за печење ставете третина од кромидот, на дното, потоа гравот, па третина од кромидот, па гравот и така натаму. Печете додека убаво порумени.
- Салата од тестенини и туна!
Од салати можете да направите салата од тестенини и туна, лесна за подготовка и многу вкусна.
Состојки:
200 гр тестенини
1 конзерва туна на парчиња
150 гр слатка пченка
150 гр печурки
100-150 гр посен мајонез
1 лажичка сол
Подготовка:
Исцедете ги тестенините, па додадете ги пченката, ситно сечканите печурки и исцедената туна. Сè убаво измешајте, а потоа додадете мајонез и сè добро измешајте.
- Риба
Секако, посен оброк е незамислив без вкусна риба, можете да подготвите каква било риба, односно онаа која најмногу сакате да ја јадете. Не заборавајте да го исцедите свеж лимон за време на оброкот бидејќи така е многу повкусен и многу поздрав.
Пржена пастрмка
Состојки:
Помала пастрмка
Пченкарно брашно
Бело брашно
Масло
Лимон
Зачини
Подготовка:
Измешајте го пченкарното брашно со белото брашно, па додајте зачини по желба. Во оваа смеса расукајте ја исчистената пастрмка, па пржете ја на врело масло прво од едната, па од другата страна додека не поруменат и станат крцкави. Најдобро е да ги испржите пред да ги послужите и да ги ставите со лимон.
- Подварок
Овој рецепт ќе најде почесно место во вашата кујна, уживајте во мирисот и топлината на вистинскиот семеен ручек.
Состојки: Кисела зелка, 1/2 лажица суви зачини ,1 лажица црвена ситна пиперка , 1/2 лажица листови од магдонос , неколку ловорови листови
Подготовка: Во длабока тава се става масло, кога ќе се загрее маслото се става целата зелка, се додаваат зачините и се остава зелката да се пропржи. За време на пржењето додадете уште малку масло, за да не се залепи зелката. Пржете 20 минути. Кога ќе се испржи зелката соединете ја зачините. Се пече во рерна на околу 200 степени 300 минути.
- Торта
Слатките се незаменливи на секоја празнична трпеза.
Состојки:
2 чаши шеќер
2 чаши кисела вода
1 шолја масло
1 лажица мед
1 лажичка прашок за пециво
2 лажици какао во прав
5 лажици мелени ореви
250 гр брашно.
За полнење:
1,3 л сок од ананас
250 гр пудинг од ванила
10 лажици шеќер
2 дл конзервиран сок од ананас
250 гр маргарин
150 гр шеќер во прав
500 мл посна слатка павлака.
Потребни ви се 300 гр цреши, 1 конзерва ананас.
Подготовка:
Со лажица измешајте ги сите состојки за кората и смесата истурете ја во намрсена и набрашнета тава, па кората печете ја на 200 степени 20 минути. Така испечете две кори.
За филот ставете ги да зовријат сокот и шеќерот, измешајте го пудингот со сокот од конзерва, па сварете го филот. Кога ќе се излади, соединете го со претходно замесениот посен маргарин и шеќер во прав.
Изматете ја посната слатка павлака. Вишните ставете ги во цедалка да се исцедат.
Првата кора посипете ја со сокот што го испуштаат црешите, намачкајте го филот, наредете го ананасот, па намачкајте ја слатката павлака. Ставете ја втората кора, испрскајте ја, па нанесете од филот, наредете ги сите вишни, па премачкајте со слатката павлака.