Дома Здравје Три популарни намирници кои му штетат на здравјето на цревата, според доктор

Три популарни намирници кои му штетат на здравјето на цревата, според доктор

450
0

Три популарни намирници кои му штетат на здравјето на цревата, според доктор

ОДРЖУВАЊЕТО на здравјето на цревата и дигестивниот систем е критично за целокупната благосостојба, а исхраната игра значајна улога во функционирањето на нашиот дигестивен систем. Особено јаглехидратите можат да имаат големо влијание врз цревата. Додека некои јаглехидрати, како оние што се наоѓаат во цели зрна и зеленчук, го поддржуваат здравото варење, други може да доведат до проблеми како што се надуеност, воспаление, па дури и запек.

Високо преработените јаглехидрати, кои често се наоѓаат во преработената храна, се меѓу главните виновници за воспаленија и здравствени проблеми. Таквата храна може да има добар вкус, но може да им наштети на нашите црева, предизвикувајќи непријатност и дигестивни проблеми со текот на времето.

Д-р Мајкл О. Мекини, доктор на науки, ја нагласува важноста од внимателен избор на типот на јаглехидрати што ги консумираме. Ако се соочувате со надуеност или непријатност во стомакот, намалувањето на преработените јаглехидрати што ги оштетуваат цревата може да биде клучно за олеснување. Така, за да го заштитиме здравјето на нашите црева, лекарот препорачува избегнување на следните намирници.

  1. Рафиниран бел леб
    Белиот леб е главен во многу диети, но може да биде тежок за дигестивниот систем.

„Бидејќи овој вид леб е направен од високо обработено бело брашно кое има малку задржување на природните влакна, тој ќе предизвика скокови на шеќерот во крвта, надуеност и варење“, вели докторот за SheFinds.

Покрај тоа, недостатокот на влакна може да го попречи нормалното варење на храната, што може да доведе до запек. Наместо тоа, лекарот препорачува да се префрлите на леб од цели зрна, кој обезбедува повеќе влакна и хранливи материи за поддршка на здравјето на цревата.

  1. Засладени житарки
    Засладените житарки за појадок можеби се погодни, но можат да го нарушат дигестивниот систем. д-р. Мекини истакнува: „Повеќето житарки за појадок содржат високо ниво на шеќер и други вештачки состојки кои тешко се изговараат“.

Оваа висока содржина на шеќер може да го наруши балансот на бактериите во цревата што доведува до воспаление и дигестивни проблеми. За да го избегнеме ова, треба да избираме житарки со малку шеќер и богати со растителни влакна, како што се овесните снегулки или пченични снегулки, кои се подобри за цревата и промовираат здраво варење.

  1. Закуски
    Закуски како колачиња, чипс и конзервирана храна често содржат комбинација од рафинирани јаглехидрати, сол и нездрави масти, а сето тоа може да ја иритира слузницата на цревата.

„Таквата храна предизвикува надуеност и може да предизвика дигестивни проблеми поради нивната ниска хранлива вредност и високото ниво на вештачки состојки“, објаснува докторот. Наместо тоа, таа предлага поздрави алтернативи како овошје, јаткасти плодови или домашни стапчиња од зеленчук со сос како хумус.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име