Традиционална КАРИДОПИТА, совршенство на вкус од грчката кујна
Пробајте го рецептот за највкусната грчка каридопита со ореви.
Дури и ако го сакате вкусот на оревите, каридопита е идеалното слатко за вас. Се подготвува брзо, а има одличен вкус и е погоден за десерт после ручек и за некои посебни пригоди и прослави.
Компоненти:
250гр путер, несолен, омекнат
1 чаша шеќер
6 жолчки + 6 белки
1 лажица коњак
1 портокал (сок + рендана кора)
300гр ореви (може да останат некои поголеми парчиња, не мора сите да се ситно сецкани)
2 чаши презла
3 лажички цимет
2 лажички прашок за пециво
и за сирупот:
3 чаши вода
2 чаши шеќер
1 стапче цимет
1 лажица сок од лимон
Подготовка:
Шеќерот и путерот изматете ги добро да се соединат.
Додадете ги една по една жолчките, па ракијата (или коњакот) и сокот и кората од портокал и сè убаво измешајте.
Во посебен сад измешајте ги оревите, презлата, зачините и прашокот за пециво. Сувата смеса полека ја додаваме во тестото и соединуваме.
Изматете ги белките додека не се стегнат, а потоа со лажица нежно измешајте ги во тестото.
Смесата истурете ја во подмачкан калап или плех (24 см), па печете на 180 степени околу 40-45 минути. Проверете со чепкалка дали е испечена (ако излезе суво, готово).
Додека колачот се пече, подгответе го сирупот со варење на сите состојки. Кога ќе зовријат, намалете ја температурата и варете уште 10 минути додека не добиете убав, густ сируп.
Кога колачот ќе се испече, оставете го да се излади, а потоа прелијте го сирупот врз целата торта додека не се впие.
Исечете го колачот и послужете веднаш со топло кафе.