Топчиња со смокви полнети со ореви – вкусно уживање за празниците
Се ближат божиќните празници, а исто така и времето кога пробуваме бројни рецепти.
За да можете да се засладите после оброкот, ви носиме рецепт за многу вкусно и украсно уживање.
За состојките ќе бидат потребни 30 суви смокви и 30 кернели од ореви исечени на половина.
За надворешниот дел од топката потребни се два децилитри вода, 150 гр шеќер, 200 гр мелени ореви, 200 гр бисквити, 1 кесичка ванилин шеќер, како и капки два рум.
За посипување потребни се 200 грама мелени бадеми.
Подготовка:
Во водата се става шеќерот да зоврие, кога водата ќе зоврие (односно кога ќе се раствори шеќерот), се трга од шпорет и веднаш се додаваат мелените ореви и мелените бисквити, по желба малку рум и кора од лимон.
Оставете да се излади.
Исечете ги стеблата од смоквите, исечете ги малку до врвот, распоредете ги и на секоја смоква додадете по половина орев, а отворениот дел притиснете го малку за да се залепи (ќе ви се залепи бидејќи смокви се доста леплива).
На секоја смоква се става малку ладна смеса (од ореви и бисквити), малку смеса по целата смоква, грубо и со раце се витка во топчиња.
Мешавината од ореви и бисквити е прилично леплива, па ставете малку мелени бадеми на рацете, ќе ви биде полесно и нема да се лепи премногу.
Кога ќе направите топка, валкајте ја во мелени бадеми, кога ќе ги направите сите топчиња ставете ги во замрзнувач околу 30 минути и со остар нож пресечете ги на половина.