Дома Здравје Тие ретко се болни: Светогорските монаси живеат до 100 години, а почитувањето...

Тие ретко се болни: Светогорските монаси живеат до 100 години, а почитувањето на овие правила е од клучно значење

849
0

Тие ретко се болни: Светогорските монаси живеат до 100 години, а почитувањето на овие правила е од клучно значење

Начинот на живот на монасите од Света Гора фасцинира многу луѓе, тој е сосема различен од световниот живот и подразбира строг систем на правила. Како таква, таа има за цел да се одрече од суетата и соединувањето со Бога.

Тој строг живот се одразува и во начинот на исхрана, а научно е докажано дека е исклучително здрав и овозможува долговечност. Благодарение на урамнотежена исхрана, во комбинација со духовни вежби, медицината утврдила дека тие речиси никогаш не се разболуваат.

„Братството на манастирот е исклучително здраво и витално население. За тоа придонесува начинот на живот кој го водат, но и нивната исхрана. Таму нема дијабетес, само еден монах има хипертензија и хипертироидизам, кои се на лечење“, рече своевремено лекарот Иван Поповиќ набљудувајќи ги монасите.

Кога станува збор за храната, Света Гора монасите се придржуваат до правилата кои биле воспоставени пред неколку векови. Постои и одредена традиција поврзана со нивниот оброк, а одредени видови храна често се наоѓаат на нивната трпеза.

Според отец Епифанија Милопотами, готвач од Атос, нивната исхрана се состои од природни производи обезбедени од Грција. Тој смета дека овој избор е она што го штити секој монах од болести, бидејќи квалитетот на состојките е најважен за добар оброк.

Јадат два пати на ден – наутро и на ручек само неколку дена во неделата; има по еден оброк дневно во понеделник, среда и петок. За време на постот, монасите јадат еднаш дневно во неговите денови, исто така вреди да се напомене дека храната се подготвува без употреба на масло, што е дозволено само во сабота и недела. Светогорските монаси никогаш не јадат месо, а риба јадат само на големите празници. Постот на исихастот монах е уште построг.

Правилото е дека оброкот не треба да трае подолго од 15 минути. Тие консумираат храна без конзерванси, зачини и масти, во мали порции и со можност за апстиненција. Исто така, нагласуваат дека треба да се готви со молитва на усните и љубов во срцето.

Храна која речиси секогаш може да се најде на нивната трпеза се шумското овошје и печурките, како и зелените салати, а забранети се секаков вид масло и маснотии.

За зајакнување на организмот пијат многу млеко, јадат јајца и сирење. Јастозите, октоподите и лигњите на нивната трпеза се ретки, дозволено им е само за време на постот да го диверзифицираат рибното мени, бидејќи сите школки се без крв.

Исто така, животот на Света Гора е сведена на диета без слатки и алкохол, само понекогаш си дозволуваат алва и локум, малку кафе и вино.

„Не одев во кулинарска школа и немам никаков степен. Но, додека бев кај постарите, научив како да пржам кромид на тивок оган: колку подолго се пржи кромидот, толку ќе биде повкусен. Научив и дека готвењето на секое јадење бара трпение“, вели отец Епифанија Милопотамис, пренесува sd.rs.

Неколку правила на светогорските монаси за готвење и јадење:

Прочитајте ја молитвата пред да готвите.

Обрнете посебно внимание на изборот на состојки: сите тие мора да бидат свежи, чисти и природни

Почитувајте го огнот, научете да го користите правилно.

Во готвењето почесто користите едноставни состојки (кромид, лук, лимон, маслиново масло).

Водата е наједноставната состојка, но вашиот однос кон неа мора да биде најдобар. Ние сме ништо без неа.

Читајте книги за готвење, учете секој ден, користете ја вашата фантазија.

Негувајте го видот, мирисот, јазикот, за полесно да разликувате горчливо и слатко, солено и зачинето.

Запомнете дека добрата комбинација на вкусови и бои ја прави презентацијата попобедничка.

Чувајте ја кујната и сите прибори чисти за да можете да започнете со готвење во секое време без одлагање.

Не плашете се да направите кулинарски грешки. Оние кои ве сакаат секогаш ќе уживаат во храната што ја готвите.

Колку повеќе љубов вложувате во процесот на готвење, толку храната ќе биде повкусна.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име