Дома Здравје Скриената причина за многу здравствени проблеми-Кандида

Скриената причина за многу здравствени проблеми-Кандида

1225
0

Дали постојано страдате од варење и надуеност после оброк? Дали сте постојано уморни, нервозни, не можете да размислувате јасно? Дали добивате осип и акни? Сите овие состојби, како и многу други, може да бидат знаци на кандида.

Прекумерниот раст на Candida albicans често е состојба која ги погодува и жените и мажите. Кандида албиканс е вид на квасец кој природно го населува човечкиот дигестивен тракт и други делови од телото. Во нормални околности не прави проблеми, дури и малку помага во процесот на варење.

„Добрите“ бактерии во цревата, меѓу другите задачи, ја држат Кандида под контрола. Но, ако бактериската рамнотежа е нарушена, Candida albicans може прекумерно да се размножува, што доведува до кандидијаза, инфекција со оваа габа. Еве пет вообичаени симптоми на оваа состојба.

Рекурентни инфекции на вагината или уринарниот тракт
Вагиналните инфекции се чест симптом на прекумерен раст на Candida albicans или сродни соеви кои живеат во пределот на гениталиите, особено во вагината. Се проценува дека 75 проценти од жените ќе имаат вагинална габична инфекција барем еднаш во животот, а половина од тој број веројатно ќе имаат повторливи инфекции.

Симптомите вклучуваат чешање, црвенило, болен однос, чест и густ бел вагинален исцедок. Вагиналните габични инфекции ги погодуваат жените од сите возрасти, но се поретки по менопаузата и особено пред пубертетот. Фактори кои го зголемуваат ризикот од нивниот развој се бременост, антибиотска терапија, дијабетес или покачено ниво на шеќер во крвта, сексуално преносливи болести.

Прекумерната кандида може да предизвика инфекции на уринарниот тракт, почесто кај постари лица, хоспитализирани и имунокомпромитирани. Симптомите вклучуваат печење за време и по мокрењето, честа или итна потреба за мокрење, темна урина со непријатен мирис, болка во долниот дел на стомакот.

Дигестивни тешкотии
Повремените дигестивни проблеми не треба да загрижуваат, но ако постојано чувствуваме непријатност после јадење, тоа значи дека нешто се случува во гастроинтестиналниот систем. Причината може да биде нерамнотежа помеѓу „добрите“ и „лошите“ бактерии во цревата.


„Добрите“ бактерии се клучни за процесот на ферментација кој му овозможува на телото да ја разградува храната и да ги апсорбира хранливите материи. Тие се неопходни во преработката на влакна, скроб и многу други прехранбени состојки.

Но, ако „лошите“ бактерии и габи го освоиле вашето црево, ќе се појават проблеми како што се запек, дијареа, гадење, гасови, грчеви, надуеност. Прекумерниот раст на габите често е виновник за појава на нерамнотежа во цревниот микробиом, а се поврзува и со болести како улцеративен колитис и Кронова болест.

Неколку студии на животни покажаа дека прекумерниот раст на Кандида во цревата може да доведе до воспаление што поттикнува понатамошна колонизација и создава маѓепсан круг во кој латентното воспаление продолжува да го поддржува ширењето на габата, што може да придонесе за воспалителна болест на цревата. И такви болести и прекумерен раст

Кожата и ноктите
Многу видови на корисни бактерии живеат на кожата и ноктите, кои го спречуваат ширењето на кандида. Но, ако условите на околината, здравјето, температурата или влажноста се променат, напорите на овие бактерии се доведуваат во прашање.

Повисоката телесна температура, влажност и киселост може да доведат до неконтролирано размножување на некои бактерии и габи. До тоа може да доведат климатските и здравствените промени, но и употребата на агресивни козметички производи.

Инфекцијата со кандида на кожата може да се појави на кој било дел од телото, но најчеста е на топли и влажни места, како што се препоните, пазувите и стапалата. Симптомите вклучуваат чешање и црвеникаво-бели рабови точки.

Пад на енергија и замор
Заморот е чест проблем на современиот начин на живот, но може да биде и симптом на кандида. Кога оваа габа ја нарушува рамнотежата на цревниот микробиом, варењето станува помалку ефикасно. Ова може да доведе до недостаток на некои хранливи материи во телото бидејќи телото не може да ја обработи храната како што треба. Ниските нивоа на витамин Б6, есенцијални масни киселини и магнезиум често се поврзуваат со замор и исцрпеност.
Понатаму, ослабениот имунолошки систем го намалува и нивото на енергија. Ако цревниот микробиом е компромитиран од Кандида, тој нема да може ефикасно да се бори со другите патогени. Ова го прави човекот поподложен на инфекции и исцрпеност, а некои експерти сметаат дека акумулираната кандида може да биде поврзана со синдром на хроичен замор.

Промени во расположението
Промените на расположението, анксиозноста, нервозата, слабата меморија, слабата концентрација… често се поврзуваат со хормонски промени или стрес, но тие не се секогаш виновниците. Прекумерниот раст на кандида е една од главните причини за такви состојби.

Научниците го докажаа постоењето на оската црево-мозок и дека мозокот е нераскинливо поврзан со дигестивниот систем. Покрај тоа, до 95 проценти од нашиот серотонин, невротрансмитер одговорен за регулирање на расположението, се произведува во дигестивниот систем. Неговото ниско ниво е поврзано со нарушувања на расположението како депресија, анксиозност и раздразливост.

Прекумерниот раст на кандида може да го потисне производството на невротрансмитери како што е серотонин, попречувајќи го нивното производство. Оваа габа може да навлезе во ѕидовите на цревата и да навлезе во крвотокот каде што може да ослободи токсични нуспроизводи. Еден од најопасните по здравјето е ацеталдехидот, кој делува на невротрансмитерот допамин, кој може да влијае на менталното здравје и да доведе до развој на анксиозност, напади на паника, депресија, слаба концентрација…

Храна која помага
Исхраната е еден од најважните фактори кои влијаат на прекумерниот раст на Кандида, па затоа третманот треба да започне со промени во дневното мени. Ограничете го внесот на шеќер и едноставни јаглехидрати, бидејќи тоа се главните горива за оваа габа. Во исхраната треба да се додадат храна и суплементи кои се успешни во борбата против габите, како лук, оригано, кокосово масло, мајчина душица.

Пробиотиците и ферментираната храна помагаат во обновувањето на бактериската рамнотежа во цревата, што ќе помогне да се запре растот на габите. Особено е важно да се јаде оваа храна за време на антибиотскиот третман, бидејќи тие можат сериозно да го намалат бројот на „добри“ бактерии во цревата.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име