Дома Здравје Светогорските монаси секојдневно ги имаат овие 3 намирници на трпезата, а порциите...

Светогорските монаси секојдневно ги имаат овие 3 намирници на трпезата, а порциите се мали

2248
0

Светогорските монаси секојдневно ги имаат овие 3 намирници на трпезата, а порциите се мали

Каква храна јадат Светогорските монасите И кога постат, јадат малку, а тоа се јадењата што често ги има на нивната трпеза.

Светогорските монаси се придржуваат до одредени правила кои се воспоставени со векови, а постојат и правила и традиции поврзани со нивните оброци. Се хранат вкусно, здраво и едноставно, а еден оброк не трае подолго од 15 минути.

Отец Епифаниос Милопотами, готвач од Света Гора, во интервју истакна дека нивната исхрана се состои од природни производи што ги обезбедува земјата Грција. Тие веруваат дека токму овој избор го штити секој монах од болести. Јадат без конзерванси, зачини и масти, во мали порции и со можност за апстиненција.

Монахот објасни дека најважен во процесот на готвење е квалитетот на употребените производи. Исто така, треба да готвите со молитва на усните и љубов во срцето, тогаш јадењето ќе биде и вкусно и здраво. Монасите на Света Гора не јадат месо, туку јадат свежа риба. Во процесот на готвење, готвачот користи маслиново масло само во вторник, четврток, сабота и недела. Секоја друга маст во храната ја нема (масло, маргарин, путер, сос).

За зајакнување на телото пијат многу млеко, јадат јајца и сирење, но секогаш се воздржуваат од таква храна за време на постот. Јастозите, октоподите и лигњите се реткост на нивните трпези, на кои им е дозволено само за време на постот да го диверзифицираат рибното мени, бидејќи сите школки се без крв. Но, храната која речиси секогаш може да се најде на нивната трпеза се шумското овошје и печурките, како и зелените салати.

Животот на светогорските монаси е диета без слатки и алкохол. Само повремено си дозволуваат алва и локум, малку кафе и малку вино. Покрај сето ова, монасите уживаат во храната.

„Не одев во училиште за готвење и немам никаков степен. Но, додека бев покрај постарите, научив како да пржам кромид на тивок оган: Колку подолго се пржи кромидот, толку ќе биде повкусен. Научив и дека готвењето на секое јадење бара трпение…“ – објасни отец Епифаниј Милопотамис.

Едно од најважните правила за исхрана што го следат Светогорските монаси е да не се јаде многу, дури и за време на постот. Јадат умерено, онолку колку што навистина му е потребно на телото.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име