Дома Твој готвач Светогорската посна сарма од кисела зелка е толку вкусна што нема ни...

Светогорската посна сарма од кисела зелка е толку вкусна што нема ни да забележите дека нема месо

164
0

Светогорската посна сарма од кисела зелка е толку вкусна што нема ни да забележите дека нема месо

Оваа посна сарма со ореви и ориз ќе ве држи сити долго време и е ароматична и вкусна.

Пробајте го овој рецепт и уверете се сами.

Состојки:

1 главица кисела зелка

1 праз

150 гр мелени ореви

100 гр ориз

1 кромид

1 морков

прстофат сол

мелен пипер

мелена пиперка

маслиново масло

Подготовка:

Истурете го оризот со ладна вода и варете 10 минути, исклучете го шпоретот. покријте и оставете да отстои 10 минути, а потоа процедете.

Исчистете го празот, исечете го по должина на четири дела и ситно исечкајте го. Кромидот исечкајте го на коцки, морковот на прстени, а лукот ситно.

На малку маслиново масло продинстајте го кромидот кратко, потоа додадете ги празот и морковот и динстајте ги на тивок оган додека не омекнат.

Истурете во тавче, додадете издробен лук, ориз, сол, мелен бибер и мелен пипер по вкус. На крај додадете ги оревите и измешајте.

На лист зелка ставете една лажица фил и завиткајте ја во сарме. Се редат во тавче подмачкано со маслиново масло, се покрива со вода да кисне, се покрива со фолија и се печат во рерна на 200 степени околу час и половина. Извадете ја фолијата за да поруменат малку.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име