Цвеклото содржи нитрити кои го намалуваат крвниот притисок, а поради високата содржина на витамин Б, калиум и железо, го класифицираме како еден од најздравите зеленчуци. Цвеклото се готви долго, па можете да користите експресно тенџере за побрзо готвење.
Состојки:
500 гр сурово цвекло
1 лажица масло
1 лажица вински оцет
1 лажица семки (сончоглед, тиква или други семки)
сол, бибер
Подготовка:
Гответе го цвеклото
Цвеклото измијте го и ставете го во ладна вода. Оставете го да се готви додека не омекне, околу 45 минути. Ако готвите во експресно тенџере, тоа ќе биде околу 15 минути.
Подгответе ја салатата
Кога цвеклото ќе се олади, излупете го. Во сад за салата, исечете го цвеклото, додадете масло, вински оцет и сол и бибер.
Ставете го во фрижидер неколку часа да се излади и уште еднаш промешајте пред послужување.
По желба посипете со потпечени семки.