Ако барате десерт во кој ќе додадете јагоди, омилено пролетно овошје за многумина, погледнете го наједноставниот рецепт за ролат, по што вашето семејство ќе го воодушевите.
Состојки за кората:
- 4 јајца
- 4 лажици брашно
- 4 лажици шеќер
Состојки за кремот:
- 300 мл.слатка павлака
- 400 гр јагоди
Подготовка:
- Вклучете ја рерната на 180 ° С.
- Одделете ги белките од жолчките. Додадете шеќер во жолчките и измешајте. Во друг сад направете ги белките како снег.
- Наизменично додадете ги по лажица брашно и белки во мешавината од жолчки и шеќер и полека и полека мешајте ја смесата. Повторувајте ја постапката додека не ги потрошите подготвеното брашно и белките.
- Поставете хартија во плех за печење. Истурете ја смесата во плехот лесно раширете ја со шпатула или лажица. Ставете ја смесата во рерна и печете максимум 10 минути. Кога тестото ќе стане злато.
- Веднаш штом ќе го извадите тестото од рерна, префрлете го на чиста кујнска крпа.
- Измијте, исчистете ги и исечете ги јагодите на парчиња со саканата големина. Изматете ја слатката павлака во шлаг со миксер.
- Извадете го изладеното тесто, премачкајте со шлаг на кој потоа ќе ги поставите исечените јагоди и повторно ќе се тркалате. Готовиот ролат можете да го посипете однадвор со шеќер во прав или да украсите со шлаг.
Добар апетит!