Редовното внесување рибино масло има позитивни ефекти врз сетилото за вид. Нејзината најважна состојка е омега-3 масни киселини, што го прави многу лековит. Рибиното масло го решава проблемот со сувост на очите и спречува форма на слепило кај постари лица, дијабетичари и предвремено родени бебиња.
Омега-3 масните киселини се есенцијални незаситени масни киселини. Суштинско, бидејќи организмот не може да ги синтетизира, но тие мора да се внесат заедно со храната. Ги има во мрсна морска риба (лосос, туна, сардини, харинга, скуша, треска), зеленчук со зелен лисја, цели зрна и јаткасти плодови. Рибата е најбогата со омега-3 масни киселини, па затоа се препорачува во исхраната. Повеќето луѓе не јадат доволно риба, затоа е потребно да се компензира внесувањето на друг начин, со рибино масло во форма на гранули или во течна состојба.
Со редовна употреба на рибино масло, можеме да го зачуваме видот. Рибиното масло ја штити мрежницата спречувајќи пукање и крварење во задниот дел на окото, што може да предизвика дегенерација на макулата, што е најчеста причина за слепило кај постарите лица. Исто така, спречува форма на слепило, ретинопатија, која влијае на дијабетичари и предвремено родени бебиња. Исто така, помага во заштита од синдромот на суво око.
Употребата на рибино масло има корисен ефект врз целото тело и го подобрува здравјето:
-го намалува ризикот од ревматоиден артритис
-ги ублажува симптомите на артритис
-делува како антиоксиданс
-го стимулира метаболизмот на кожата
-е природен лек за кардиоваскуларни заболувања
-е корисен додаток во исхраната на децата за подобар развој на мозокот
-нормализира нивоа на серотонин и помага во лекување на биполарно растројство и депресија
-се препорачува во исхраната на бремени жени
-им помага на пушачите да се откажат од пушењето