Рецепт: Топчиња од костени и чоколадо
Пире од костен и темно чоколадо – добитна комбинација.
Состојки:
- 200 гр темно чоколадо (70% какао)
- 100 гр пире од костен
- 150 мл слатка павлака
- 75 гр кафеав шеќер
- Какао
Подготовка:
Во тенџерето ставете го чоколадото кое го исечкате на помали парчиња, пирето од костени, шеќерот и слатката павлака и сè растопете на пареа.
Се лади на собна температура и се става во фрижидер три до четири часа, по можност преку ноќ.
Со лажица земајте ја масата која се стврднала преку ноќ и обликувајте ја во топчиња
Можете прво да ги направите сите и да ги ставите на плех кој сте го обложиле со хартија за печење и потоа да ги валкате во какао или да ги направите и веднаш да ги завиткате во какао.
По желба ставете во корпи или во кутија. Да се чуваат на ладно место.