Дома Твој готвач Рецепт на нашите баби за класичен сутлијаш

Рецепт на нашите баби за класичен сутлијаш

1237
0

Почестете се со десерт кој потсетува на детството

Рецептот го најдовме во готвачка стара речиси половина век, па затоа и начинот на подготовка е малку архаичен. Токму тоа е шармот!

Пред околу 50 години се претпоставуваше дека искусните домаќинки развиле посебно чувство на ценење, па затоа фокусот не бил на точни мерки и точна температура на огнот. Оризот во млекото треба да се свари на тивок оган и повремено да се фрли око за да се провери дали го впило млекото. Секако, со неколку додатоци, можете да го трансформирате од антички појадок во извонреден десерт . Во млекото можете да додадете стапче ванила, цимет, рум, кафе, па дури и растопена чоколада, а потоа можете да измешате суво овошје, јаткасти плодови, џем, овошни преливи…

Состојки :

100 гр ориз
750 мл млеко
4 лажици шеќер
прстофат сол
вода

Подготовка:

Варете го оризот во вода три минути, а потоа исцедете го.
Во млекото додадете прстофат сол, ставете го на оган и почекајте да зоврие, па додадете го оризот.
Гответе на тивок оган додека оризот не го впие млекото и не мешајте.
Додадете шеќер во врелиот ориз и нежно измешајте со вилушка за зрната да останат цели.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име