Дома Твој готвач Рецепт за шубари: Кремасти празнични колачиња со кокос и чоколадо

Рецепт за шубари: Кремасти празнични колачиња со кокос и чоколадо

3570
0

Рецепт за шубари: Кремасти празнични колачиња со кокос и чоколадо

Кокос и чоколадо, заљубен пар. Љубителите на овие намирници и нивната комбинација секако ќе сакаат да го пробаат овој рецепт. Ако сè уште не сте ги направиле популарните колачиња шубари (познати и како руски капи), сега е време да го направите тоа.

Состојки за бисквит:

6 јајца

6 големи лажици шеќер

6 големи лажици брашно

4 големи лажици какао

2 мали лажици прашок за пециво

6 големи лажици млеко

Состојки за кремот:

600 мл млеко

5 големи лажици густин

5 големи лажици шеќер

1 лажица екстракт од ванила или 1 ванилин шеќер

150 гг путер

Состојки за глазурата:

100 гр темно чоколадо

50 гр путер

Дополнителни состојки:

150 гр кокос

Шубари – подготовка:

Започнете со подготовка на бисквитите. Брашното, какаото и прашокот за печиво измешајте ги, а потоа просејте сè во еден сад за подобро да се соедини и оставете го на страна. Измешајте ги јајцата со шеќерот додека смесата не се удвои во големина, не стане пенеста и бледо жолта. Наизменично додадете го млакото млеко и смесата со брашно и какао додека не се измешаат сите состојки.

Обложете широк плех со хартија за печење, истурете ја смесата внатре и печете во рерна загреана на 180 Целзиусови степени околу 20 минути, во зависност од моќноста на рерната. Кога колачот ќе се испече, извадете го и оставете го целосно да се излади.

Сега подгответе го кремот. Од подготвената количина одвојте малку млеко и внатре изматете го згуснувачот, шеќерот и ванилата. Остатокот од млекото ставете го на тивок оган и кога ќе зоврие додадете ја изматената смеса со шеќерот и ванилата и оставете да зоврие. Мешајте постојано со жица за да не се згрутчи кремот и да не се залепи на дното на садот. Кремот се вари околу 8-10 минути. После тоа, оставете го целосно да се излади. Кога ќе се излади додадете го пенестиот путер и со миксер соединете сè додека кремот и путерот не се соединат.

Потоа започнете со подготовка на шубарите. Земете остар секач за бисквити или крофни или чаша со многу тенок и остар раб. Прилагодете го дијаметарот според вашите желби и можности. Од изладеното тесто исечете мали кругови. Обилно покријте го еден круг со крем и покријте го со друг, а потоа покријте го целиот надворешен раб со крем. Потоа надворешниот раб, односно целото место каде што е кремот, превртете го во кокос и ставете го странично на плехот. Повторете ја постапката додека не го потрошите целото тесто.

Чоколадото искинете го на коцки и ставете го во помал сад, па додадете го путерот исечкан на парчиња. Се топи на тивок оган, се меша убаво и со мало лажиче се става глазурата на горниот дел од шубарите. Кога ќе се изладат на собна температура, ставете ги во фрижидер.

Уживајте!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име