Рецепт за торта со кокос и лимета за вистинско летно освежување
Оваа овошна и слатка закуска е вистинската работа за освежување во топлите летни денови.
Остриот мирис на лимета во оваа нова идеја за рецепт дава прекрасен овошен и малку кисел вкус, додека кокосовите снегулки додаваат допир на егзотика.
Со оглед на тоа што мешавината од кокосово млеко, бело чоколадо и свеж сок од лимета се прелива врз тестото само на самиот крај, тоа е прекрасно сочно и со свеж вкус дури и по неколку дена, пренесува Нови лист .
Состојки
Бисквит:
125 гр бело чоколадо
100 гр путер
2 јајца
30 гр шеќер
100 гр брашно
100 гр кокосови снегулки
1 лажичка прашок за пециво
1 исцедена лимета
Глазура:
50 гр бело чоколадо
100 мл кокосово млеко
1 исцедена лимета
Кокосови снегулки за декорација
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и ставете прилагодлива рамка за печење (приближно 18 x 27 cm) на плехот за печење. Алуминиумската фолија можете да ја преклопите неколку пати за да ја направите стабилна и да ја користите за да направите правоаголна рамка.
На пареа растопете ги белото чоколадо и путерот и оставете ги да се изладат.
Измешајте ги јајцата и шеќерот до пенеста, а потоа измешајте ги брашното, кокосовите снегулки, прашокот за печиво и исцедениот сок од лимета. Сега измешајте го тестото со смесата путер-чоколадо, наполнете го во калапот за печење и израмнете го.
Печете 20 до 25 минути и потоа оставете бисквитот малку да се излади.
Во мало тенџере загрејте го кокосовото млеко, додадете го сокот од лиметата, а потоа измешајте го белото чоколадо и оставете го да се растопи.
Сега неколку пати прободете го бисквитот со стапче и одозгора мачкајте ја глазурата лажица по лажица и израмнете ја. Пред послужување, исечете ја тортата на коцки или правоаголници и украсете ја со листови од кокос.