Рецепт за старомоден десерт кој не може да ве разочара
Компоненти
- 200 гр путер
- 100 гр шеќер
- 3 жолчки
- 1 цело јајце
- 100 мл млеко и малку квасец
- брашно по потреба
Фил
- 100 гр ореви
- 50 гр шеќер
- 50 гр суво грозје
Подготовка
Се мати со путерот кој бил на собна температура.
Додадете шеќер, а потоа јајцата и матете додека не стане пенеста.
Додадете го млакото млеко во кое нарасна квасецот. Додадете брашно и измешајте во мазна маса.
Направете мали топчиња кои малку ги размачкавте и ставете го филот. Затворете ги топчињата и свртете ги на страната каде што е затворена.
За филот попарете ги оревите со малку шеќер. Додадете суво грозје кое е натопено во млака вода.
Печете ги топчињата на пониска температура на околу 160 степени. Воглавно да ги задржиме бело печени. Свиткајте ги во шеќер во прав и ванила.