Не мора да користите сирење или путер за да направите вкусни кремасти тестенини. Вие навистина не треба да користите и повеќе од едно тенџере …
Ви пишуваме рецепт за фини и сочни тестенини кои користат вегетаријански замени наместо класични млечни производи – растително млеко и прехранбен квасец, така што може да го консумираат и луѓе кои не јадат храна од животинско потекло.
Состојки за 2 до 4 лица:
450 грама тестенини,
600 мл зеленчукова вода од коцка,
600 мл бадеми или слично растително млеко,
400 грама шери домати,
40 грама свеж спанаќ,
2 лажици доматно пире,
1 кромид,
2-3 чешниња лук,
20 грама прехрамбен квасец,
сол и бибер по вкус,
маслиново масло,
Подготовка:
- Во големо тенџере, загрејте малку маслиново масло и промешајте го кромидот, исечен на мали парчиња. Пропржете околу три до пет минути.
- Додадете го исечканиот лук и доматното пире во тенџерето и варете уште три минути, мешајќи повремено.
- Додадете ги шери доматите и варете околу пет минути додека лушпата не почне да се одделува од доматите. Додадете сол и бибер по желба.
- Додадете зеленчукова вода , зеленчуково млеко и тестенините во тенџерето . Измешајте сè добро.
- Кога течноста врие , покријте го тенџерето, намалете ја температурата и оставете го да се готви на тивок оган околу десет минути, или додека тестенините не апсорбираат поголем дел од течноста од тенџерето.
- Потоа ставете го спанаќот во тенџерето и мешајте додека лисјата не овенат.
- На крајот на готвењето, додадете го квасецот во тенџерето и измешајте сè добро.
- Послужете ги топли со сезонска салата.
Добар апетит!