Дома Твој готвач Реванија – старомодна торта од гриз што се топи во уста

Реванија – старомодна торта од гриз што се топи во уста

480
0

Реванија – старомодна торта од гриз што се топи во уста

Реванија е традиционална торта од гриз, позната во различни региони под имињата раванија или рахванија. Овој едноставен рецепт дава торта слична на патишпања (лутма), а подготовката уште повеќе ја олеснува бидејќи користи чашка од два децилитри. За декорација можете да користите бадеми или други јаткасти плодови по желба.

Состојки за бисквитот:

1 чаша гриз

½ чаша брашно

1 кесичка прашок за пециво

6 јајца

рендана кора од еден лимон

Состојки за прелив:

1 чаша шеќер

2 кесички ванилин шеќер

1 чаша вода

Подготовка на торта

Во сад измешајте брашно, прашок за пециво, гриз и кора од лимон.

Во друг сад изматете ги јајцата и шеќерот додека не станат пенеста смеса.

Постепено додавајте ја смесата со брашно во јајцата и шеќерот, мешајте додека се се соедини.

Намачкајте ја тавата или калапот и посипете ја со брашно, па прелијте ја смесата.

Печете 25 минути во загреана рерна на 180°C. Кога ќе се испече бисквитот, исечете го на еднакви коцки.

Подготовка на преливот:

Додека колачот се пече, подгответе го преливот. Се вари водата со шеќер и ванилин шеќер додека не зоврие. Топлиот прелив прелијте го врз топлите коцки колачи и оставете ја добро да се впие. На крајот, секоја коцка можете да ја декорирате со бадеми или други јаткасти плодови по ваш избор.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име