Пробајте го рецептот што воодушеви милиони! Тајната на толку добри макарони е во сосот…
Кремастиот бел сос е одговорен за сочниот вкус на печените макарони.
Состојки:
2 помали глави кромид
2 чешниња лук
400 гр мелено месо
3 домати
20 гр доматна паста
сол, бибер, мајчина душица
1 литар млеко,
70 гр брашно,
60 гр путер, сол
и
20 гр сирењео
Повеќе:
100 гр сирење
Подготовка: Испржете ги исечканите кромид и лук, па додадете мелено месо. Кога месото ќе се испржи, додадете ги сечканите или мелените домати и доматното пире. Се добро измешајте, па зачинете. Сварете ги макароните.
Растопете го путерот, па додадете го брашното и измешајте. Кога ќе се згусне и потемни, истурете го млекото, но не престанувајте да мешате. Додадете сол и сирење и добро измешајте. По неколку минути, кога сосот е готов, истурете ги макароните. Соединете, па истурете половина од макароните во подмачканата тава, па меленото месо и останатите макарони. Посипете со рендано сирење и печете на 200°C околу 20 минути.