Дома Твој готвач Посен колач со мед

Посен колач со мед

1909
0

Цела недела подготвиваме посни јадења без масло. Денешниот рецепт ќе ве воодушеви…

Ќе го направиме тестото, ќе додадеме суво грозје, ореви и ќе истуриме во калапот. Останува само да се пече во рерна. Ваква посниот колач од мед може да се јаде веднаш.

Состојки :

1,5-2 чаши брашно;
1 чаша топла вода;
1/2 чаша шеќер;
3 супени лажици мед;
2 лажички прашок за пециво;
1/2 чаша суво грозје;
1/2 чаша сецкани ореви;
1 кесичка ванилин шеќер;
1 прстофат сол.

Постапка:

Чекор 1:

Зовријте вода и попарете го сувото грозје со врела вода. Измиете го сувото грозје и ставете го во цедалка. Оставете да се исуши.

Чекор 2:

Кога сувото грозје ќе се исуши, додадете му сечкани ореви, само неколку прстофат брашно и измешајте.

Чекор 3:

Ставаме тава на тивок оган, истураме шеќер и, мешајќи, доведуваме до состојба на карамела.

Чекор 4:

Истурете малку топла вода во карамелата и не престанувајте да мешате. Кога водата ќе зоврие, се меша со карамела, масата ќе стане хомогена.

Истурете во сад, оставете малку да се излади.

Чекор 5:

Вклучете ја рерната на 180 C. Садот за печење намачкајте го со масло, посипете го со брашно или покријте го со хартија за печење.

Чекор 6:

Додадете мед, сол, ванилин шеќер, во садот со карамела и измешајте сè. Потоа додадете брашно така ќе дибиете убава смеса. Да не го заборавиме и прашокот за пециво за посната медена торта да излезе мазна и воздушеста.

Чекор 7:

Кога конзистентноста на тестото ќе стане како густа павлака, истурете го сувото грозје со ореви, измешајте.

Чекор 8:

Истурете во калап и ставете во рерна. Обележуваме четириесет минути и ја исклучуваме рерната. Прво, не го вадете, оставете го колачот со мед да се излади веднаш во рерната. Потоа внимателно извадете го и оставете го да се излади.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име