Дома Здравје Поопасна од холестеролот и шеќерот!Оваа киселина, која ретко ја проверуваме, го уништува...

Поопасна од холестеролот и шеќерот!Оваа киселина, која ретко ја проверуваме, го уништува нашето тело

1003
0

Кога сакаме да си го провериме здравјето, сите прво мислат дека треба да ја провериме крвната слика и како да го провериме бројот на крвни зрнца, нивото на шеќер или холестерол, крвниот притисок… Но, има нешто што се проверува многу поретко а кажува многу за нашето здравје.

Тоа е мочна или урична киселина, а неврологот д-р Дејвид Перлмутер вели дека е најважниот, но најскриениот параметар на здравјето.

Високото ниво на оваа киселина во крвта ќе предизвика чувствителност или болка во зглобовите, но многумина не знаат дека тоа исто така ќе го забави вашиот метаболизам. Тој е одговорен за испраќање сигнал до телото дека наскоро ќе има „недостиг“ на вода и храна, што не е добро ако тоа се случува постојано. Ова е механизам за преживување низ кој телото треба да помине само во ситуации на ранливост, а не „секогаш“, бидејќи имаме премногу киселина во телото што ја предизвикува оваа реакција.

Што да се избегнува
Д-р Перлмутер советува како да внимавате.

Дури и овошјето го содржи овој шеќер, поради што телото произведува урична или урична киселина. Др. Перлмутер вели дека треба да внимавате и да јадете премногу слатко овошје како грозје, манго, ананас…

„Исто така, треба да се избегнува рафиниран шеќер, вештачки засладувачи и секој производ што содржи високо ниво на фруктоза“, рече тој. Одговорот на превисокото ниво на натриум е внесувањето на поголема количина на вода, што донекаде ќе ја избалансира оваа ситуација во организмот.

„Солта не ви е забранета, но доколку ја консумирате, пијте повеќе вода и ќе го забрзате метаболизмот“, советува тој.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име