Една нова студија на истражувачи од Сингапур покажа дека редовното консумирање на печурки може да го заштити мозокот од благо когнитивно(мисловни) оштетување.
Печурките за јадење се омилена храна низ целиот свет, а во исто време се и исклучително здрави. Тие се хранливи, содржат големи количини на растителни влакна, протеини и антиоксиданти, како и витамини и минерали.
За антиоксидансите веќе е добро познато дека го забавуваат стареењето, го намалуваат холестеролот, го намалуваат ризикот од рак и ги штитат срцето и крвните садови. Знаејќи ги сите овие здравствени придобивки, научниците тргнаа во потрага по одговор дали габите исто така можат да нè заштитат од когнитивниот пад.
Една нова студија, всушност, покажа дека кај луѓето кои вклучуваат печурки во своето редовно мени, дури и ако се работи за мала количина, имаат помал ризик од благо когнитивно оштетување (MCI – благо когнитивно оштетување ) што често претходи на Алцхајмеровата болест.
Како можат печурките да ја подобрат функцијата на мозокот?
Во случај на благо когнитивно оштетување, луѓето развиваат некои симптоми кои се карактеристични за Алцхајмеровата болест. Тоа се оштетување на меморијата, тешкотии во говорот и просторна ориентација. Но, тие се значително поблаги, посуптилни и не ги спречуваат да водат целосно функционален живот.
Истражувачите од Националниот универзитет во Сингапур (УХО) започнале од претпоставката дека консумирањето на печурки може да придонесе за зачувување на когнитивните функции во повозрасните години од животот.
Резултатите од нивното истражување, објавени во списанието Journal of Alzheimer’s Disease, сугерираат дека печурките што најчесто се консумираат во кујната во Сингапур може да имаат ефект на намалување на ризикот од МЦИ. На списокот со печурки има златни печурки, остриги, шитаке печурки, шампињони, суви печурки и конзервирани шампињони.
Студијата траеше шест години. Вклучи 663 испитаници на возраст од 60 години и постари. За да се утврди можната поврзаност помеѓу консумирање на печурки и ризикот за МЦИ, истражувачите исто така ги измериле когнитивните способности на учесниците во студијата.
300 гр печурки неделно…
Анализата открива дека консумирањето на повеќе од две порции варени печурки неделно може да доведе до 50% помал ризик од МЦИ. Делот е дефиниран како ¾ чаши варени печурки, со тежина во просек од 150 гр.
Таквиот корисен ефект на печурките врз нашиот мозок може да се објасни со фактот дека печурките се едни од најбогатите природни извори на ерготиониин (ЕТ), антиоксиданс кој има антиинфламаторно дејство и кој нашето тело не само што може да го синтетизира, туку и да го добива од храната . ЕТ се среќава и кај други видови на габи. Затоа, научниците веруваат дека овие резултати не се однесуваат само на видовите опфатени со истражувањето.