Подобрете ја вашата крвна слика со овие 7 намирници! Дејствуваат силно против анемија
Недостатокот на железо во крвта е проблем што ги мачи многумина. Доколку постојано се чувствувате уморно и имате недостаток на енергија, поспани, бледи, тешко се концентрирате и едноставно немате енергија, дефинитивно треба да ја проверите вашата крвна слика, бидејќи ова се најчестите симптоми на недостаток на железо.
Исто така, може да доведе до анемија , посериозна анемија, која се карактеризира со намалено ниво на еритроцити и хемоглобин.
Поради анемија, лекарите можат да ви препишат таблети кои содржат железо, но клучот за успешна борба е правилната исхрана која вклучува храна богата со железо.
Еве седум од најмоќните природни извори на железо.
- Цвекло
Цвеклото со причина се нарекува една од најздравите намирници. Полн е со железо и затоа е одличен за анемични луѓе. Тоа е нискокалорична храна со многу влакна и добри протеини, што не прави сити и ни дава енергија.
- Сок од капина
Овој напиток се препорачува за анемија бидејќи содржи значителни количини на железо и витамин Ц, а според некои истражувања ја подобрува апсорпцијата на железо и до 300 проценти. Во него треба да се ужива умерено – само еден децилитар дневно ќе биде доволен за подобрување на крвната слика.
- Семиња (тиква, лен, сусам)
Можеби не сте знаеле дека различните семиња се добар извор на железо. Можете да ги консумирате како самостојни закуски или како додаток на разни јадења.
- Црн дроб
Суштината е генерално меѓу најдобрите извори на железо, особено ако сте сигурни во неговото потекло и квалитет. Освен железо, црниот дроб содржи и разни минерали, протеини и витамини корисни за нашето здравје.
- Црвено месо
За луѓето кои јадат месо и сакаат да го подобрат внесот на железо, телешкото, говедското и говедското се одличен избор. Посно црвено месо е богат извор на железо.
- Грав
Гравот е еден од најпопуларните мешунки во светот. Освен што е вкусен, корисен е и поради количината на железо што ја содржи, приближно 5,1 mg железо на 100 грама варен грав.
- Наут
Наутот прави чуда за нашето варење, но и за нашата крвна слика. Спаѓа во групата на намирници кои содржат железо, витамин Ц и фолна киселина, кои се неопходни за синтеза на хемоглобин.