Некои нутриционисти сметаат дека кивито е „супер овошје“ бидејќи има идеална рамнотежа помеѓу минималниот број на калории и максималниот ефект на лекување врз организмот.
Киви е кинеско национално овошје. Таму, кивите се нарекуваат Јанг Тао, од каде мисионерите го префрлија на Нов Зеланд на почетокот на 20 век, а потоа се прошири низ целиот свет. Во Нов Зеланд, кивито го добило името по истоимената птица од тој остров.
Киви се нарекува и растение на вечна младост и здравје, бидејќи содржи многу витамини, минерали и други супстанции кои имаат корисен ефект врз човечкото тело. Така, 100 грама киви содржи до 300 милиграми витамин Ц, 174 милиграми витамин А, а исто така содржи и големи количини на витамини од групата Б. Покрај тоа, има многу калциум, железо, фосфор, магнезиум и други минерали.
Некои нутриционисти сметаат дека кивито е „супер овошје“, бидејќи има идеална рамнотежа помеѓу минималниот број на калории и максималниот ефект на лекување врз организмот.
Благодарение на неговите високо-вредни состојки, тој е ефикасен во борбата против респираторните инфекции, а покрај тоа го зајакнува имунитетот, штити од настинки, го регулира крвниот притисок, го намалува ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар, тумори и помага при главоболки и стрес. Исто така конзумирањето, киви го намалува холестеролот, ги неутрализира слободните радикали и ги отстранува токсините од телото.